Nieuws Actueel

Haaksbergse Unipro eerste Overijsselse Waardemaker

De provincie Overijssel heeft de Haaksbergse vloerenspecialist Unipro aangewezen als Waardemaker. Het bedrijf is uithangbord van innovatie en duurzaamheid en wordt de kartrekker van Waardemakers in Overijssel. "Dat is een netwerk waarbinnen wij als koploper andere bedrijven bij de hand nemen. Doel is dat daar weer nieuwe Waardemakers uit voortkomen", legt Maurice Beijk uit, specialist duurzaam bouwen van Unipro. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Betty Morsinkhof | Foto: Emiel Muijderman 1 februari 2017

Unipro 1

Unipro ziet duurzaamheid als economische kans. 'Groen is doen', luidt het credo. Met prima bedrijfsprestaties veegt de groenste fabriek van Nederland de opvatting 'groen kost poen' van tafel.

Biobased grondstoffen

"Verduurzaming is niet te stuiten. Wie niet meegaat, mist de boot. Als wij bijvoorbeeld niet overgaan op biobased grondstoffen voor onze vloeren, dan zijn we over vijf jaar weg", voorspelt directeur Gerben Bouwmeester. Hij krijgt bijval van Beijk: "Darwin zei al dat alleen degenen die zich aanpassen zullen overleven. Doe je dat niet, dan ben je verloren."

Ondernemers, het onderwijs en de overheid werken samen. Verbindende factoren zijn natuur, duurzaamheid en innovatie. De kiem van het groene denken moet uitgroeien tot duurzame projecten rond de thema's leefomgeving, mobiliteit, grondstoffen, water en energie. "En uiteindelijk leiden tot een duurzame bedrijfsvoering. Het resultaat is afhankelijk van samenwerking", zegt Beijk.

Toekomstvisie

Als medekoploper noemt hij Texperium, een Haaksbergse onderneming die voorop loopt in textielrecycling. En Het Lankheet, dat met het eendenkroosproject, de pigmententuin en binnenkort met biologische lijnolie als proeftuin fungeert. Volgens het duo heeft Het Lankheet de potentie uit te groeien tot Europa's grootste buitenlab in dienst van de biobased economie. "Het valt mooi samen met de voorkeur van de inwoners voor de Toekomstvisie Haaksbergen 2030: een duurzame gemeente die naar buiten is gericht."

Nederlandse en Europese bedrijven komen een kijkje nemen in de groene keuken van Unipro. "Om inspiratie op te doen voor duurzame bedrijfsvoering. Dat is nog steeds leuk, hoor. Maar over een aantal jaren moet er wél iets concreets zijn gebeurd. Groen is dóen!", benadrukt Gerben Bouwmeester. "Om nu eerst kleine stappen te zetten is niet erg. Maar we willen wel groot eindigen."

Unipro kijkt uit naar duurzame buren op bedrijvenpark Stepelerveld. "Het is van belang om bedrijven te interesseren hier grond te kopen zonder concessies te doen aan duurzaamheid. En ja, de lat ligt hoog. We moeten niet willen concurreren met hightechbedrijventerreinen in de omtrek. Juist de omringende natuurgebieden maken Haaksbergen bijzonder."