Nieuws Actueel
Hans Breukhoven: Rebel van de zakenwereld
Zijn huwelijk met Vanessa maakte Hans Breukhoven (70) een societyfiguur, maar de vrijdag overleden Rotterdammer was voor alles een rebelse zakenman, zo bericht het AD.

De muloklant die multimiljonair werd en zijn vermogen weer grotendeels verloor, het leven van Breukhoven leest als een jongensboek. Als jongeling vaart hij als kelner mee op de schepen van de Holland Amerika Lijn naar New York. Daar ontdekt hij dat hij elpees voor veel minder geld kan kopen dan in Nederland. Hij begint een platenhandeltje voor vrienden en bekenden. Importeren van goedkope elpees uit het buitenland wordt de basis van zijn zakenimperium.
Free Record ShopIn 1971 start Breukhoven met zijn eerste Free Record Shop (FRS) in Schiedam. Met een oppervlakte van twee bij negen meter. 'De kleinste platenzaak van Europa', volgens Breukhoven. Wekelijks rijdt hij in zijn oude Ford naar Londen of Parijs om platen in te kopen. Platen die hij goedkoper verkoopt dan de gevestigde platenwinkels.
ReuringDe eigenzinnige aanpak wordt een groot succes. De ene na de andere FRS winkel opent de deuren. Breukhoven zorgt dat er altijd reuring rond de winkels is. Zo laat hij artiesten optreden, wat veel kijkers en kopers trekt. Platenbazen staan in de rij om hun elpees en singeltjes bij hem te slijten. Sta je op de toonbank bij FRS, dan is je kostje gekocht.
Richard BransonHet succes wordt opgemerkt. Richard Branson van platenmaatschappij Virgin wil begin jaren tachtig FRS kopen. ,,Maar wat moet ik met geld'', zegt Breukhoven daar later over tegen zakenblad Quote. ,,Ik ben een winkel. Mijn hart is de kassa.''
VanessaEn de kassa rinkelt. FRS groeit. Eind jaren tachtig gaat het concern naar de beurs. Breukhoven is dan al een Bekende Nederlander geworden door zijn huwelijk met Conny Witteman, beter bekend als Vanessa. Een trouwfeest met een receptie voor 800 mensen in het chique Haagse hotel Des Indes lanceert het paar rechtstreeks in de societyrubrieken.
HelikopterZakelijk blijft Breukhoven de rebel. Zoals de stunt met de helikoper die hij begin jaren negentig koopt. Makkelijk om filevrij van zijn woonplaats Wassenaar naar het FRS hoofdkantoor bij Rotterdam te vliegen. De gemeente Wassenaar weigert een vliegvergunning en uit boosheid zet Breukhoven de helikopter op het dak van het hoofdkantoor.
GuldensPubliciteit voor zijn winkels verzorgen blijft een specialiteit van Breukhoven. Als oliemaatschappij Shell aankondigt te stoppen met de zeer populaire Shell spaarkaarten kunnen klanten bij FRS de spaarkaart gebruiken om cd's te kopen. Na de invoering van de euro konden de oude guldens bij FRS nog lang als wettig betaalmiddel gebruikt worden.
400 winkelsBreukhoven laat FRS ook internationaal groeien. Op het toppunt heeft FRS ruim 400 winkels in de Benelux, Scandinavië en Duitsland. De omzet loopt op tot zo'n 430 miljoen euro en de winst tot 14 miljoen.
Dure horlogesBreukhoven is een man in bonus. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op 72 miljoen euro. Niet slecht voor een volksjongen uit Rotterdam Zuid. Het fortuin lacht Breukhoven echter steeds minder toe. De relatie met een paar geadopteerde kinderen is slecht. Dieptepunt is de rechtszaak tegen twee kinderen die dure horloges en geld uit zijn huis stalen. Ook zijn huwelijk loopt op de klippen.
FaillietZakelijk gaat het ook mis. FRS heeft de digitale slag gemist en de winkels worden leger en leger. Noodgrepen helpen niet en in 2013 gaat FRS failliet. Rond die tijd wordt alvleesklierkanker ontdekt bij Breukhoven. Hij trekt zich met een nieuwe vriendin terug in Londen, waar hij gisteren overleed.
Gerelateerde artikelen: