Nieuws Actueel
Hartman maakt weer kunststof tuinstoelen in Enschede
Het had flink wat voeten in aarde. Bij de ontwikkeling van de nieuwe kunststof tuinstoel moest zelfs de 60+-club eraan te pas komen. Directeur Geert Steinmeijer moest wel, want sinds Hartman in 2006 in Enschede stopte met de productie van kunststof tuinmeubelen, is veel kennis verloren gegaan. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Dus werden sessies belegd voor gepensioneerde en 'vuttende' oud-medewerkers om mee te denken over de wedergeboorte van de kunststof tuinstoel. Deze week produceerde de spuitgietmachine bij Jardin in Enschede, aan wie de productie is uitbesteed, het eerste exemplaar.
Kuipstoel SophieVanaf komend voorjaar is 'ie' in de vakhandel en bij tuincentra te koop in drie kleuren: de 'Sophie'. "Een kuipstoel voor in de tuin waarin je wél prettig zit", zegt Enschedeër Geert Steinmeijer (62). "Dat was namelijk altijd het probleem met kuipstoeltjes, ze zitten voor geen meter omdat het zitvlak niet naar de billen is gevormd. Juist daar hebben we wat op gevonden."
De crux van het zitcomfort van zijn nieuwe kunststof tuinstoel zit hem volgens Steinmeijer in de aanpassing van het productieproces en matrijzen. "De ontwikkeling heeft twee jaar geduurd. We hebben het de Hartman curved technology genoemd. De productiewijze en de modellen zijn gepatenteerd."
Het model met leuning (Sophie) komt voor 99,50 euro bij de 600 dealers in Europa te staan. Volgend jaar volgt een kunststof kuipstoel zonder leuning. Die kuipstoelen zijn vooralsnog bestemd voor het terras, maar er wordt ook nagedacht over kuipstoeltjes met een onderstel van metaal of hout. "Die luxere uitvoering kun je dan bijvoorbeeld als keukenstoel gaan gebruiken", zegt Geert Steinmeijer.
FaillietSteinmeijer kocht Hartman in 2005 na een faillissement. Het bedrijf werd groot dankzij de productie van kunststof tuinmeubelen, waarmee het begin jaren tachtig begon. Dat leidde tot een ongekende groei. Vijftien jaar later raakte kunststof uit de mode; tuinmeubelen van teakhout en later wicker, een soort kunststof rotan, raakten in zwang. Hartman wist daar niet op te anticiperen. De productie in Enschede was helemaal afgestemd op kunststof, maar dat wilde de consument niet meer. De verliezen stapelden zich op en in het laatste jaar van zijn bestaan eindigde Hartman 13 miljoen euro in de min.
Kop-staartbedrijfOnder de leiding van Steinmeijer krabbelde het bedrijf weer op. Steinmeijer vormde Hartman om tot kop-staartbedrijf: hij verplaatste de productie naar Azië. Het ontwerp, de marketing en de verkoop gebeuren in Enschede. Er werken nu 35 van de 90 werknemers in Enschede. De andere personeelsleden zijn gestationeerd in Engeland, China en Duitsland. Volgens Steinmeijer was het boekjaar 2015-2016 het beste sinds de overname. "Op een omzet van 50 miljoen euro bedroeg de nettowinst 3,5 miljoen. Ons zusterbedrijf in Engeland heeft daar flink aan bijgedragen. Dat maakt ze sinds enkele jaren een eigen collectie, afgestemd op de Britse smaak. Sindsdien gaat Hartman UK als een speer."