Nieuws Actueel
Hectische tijden voor Brabantse kersentelers
Het kersenseizoen is losgebarsten. De familie De Schutter van De Zuylenhoeve in Heijningen heeft er naar uitgekeken.

Het is een komen en gaan van mensen op het erf van De Zuylenhoeve in Heijningen. "Alstublieft, drie bakjes. Wilt u even proeven?" Bonnie de Schutter (43) heeft er naar uitgekeken, de gezellige drukte in deze tijd van het jaar.
De kersentijd is weer aangebroken. Het zijn de meest hectische maanden van het jaar. De schuur wordt dan weer opgeruimd en ingericht. De bakken kersen, de kersenkoeken en dit jaar ook de kersentruffels klaargezet. De houten kersen opgehangen. Het terras - voor de fietsers die zin hebben in een bakje koffie - is klaar. Laat de zomer maar beginnen, glundert ze. "Het zijn drukke tijden, maar ik geniet er echt van. Ik vind het zo leuk, dat contact met de mensen. Iedereen vraagt het ook in het dorp: 'Wanneer zijn de kersen er weer?'"
Het was eigenlijk handelaar Niek Timmermans die het echtpaar De Schutter jaren geleden op het idee bracht. Daarvoor zat de familie alleen in de peren en appels. Harry de Schutter (47) wijst op de zwart-witfoto aan de muur. Zijn broers, zus en nichtjes en oom en tante staan er op. Bij de tractor. Lachend: "Ik weet niet waar ik toen zelf was."
Het was zijn opa die in 1914 deze oude boerderij, uit 1794, pachtte. Harry groeide op tussen de aardappels, uien, suikerbieten en tarwe. Later nam hij samen met zijn broer de boerderij over en ging fruit telen.
"Timmermans kwam elk jaar met een bak kersen aanzetten. En wij gingen nadenken. Kersen? Waarom niet?", vertelt de teler.
Eerste in de streekIn 2003 werden de eerste 3 hectare aangeplant. Dat beviel. Bonnie: "Het is toch een heel ander product dan peren, appels of aardappels. Mensen worden vrolijk van kersen." Het eerste jaar liep goed. Haar man vult aan: "We hadden een partytent aan de kant van de weg gezet. Bord erbij en beginnen maar. Dat bord staat er nog steeds. We waren een van de eersten in de streek met kersen." Inmiddels zijn er meer telers die zich op de kersen hebben gestort.
Later werd de schuur tijdens het kersenseizoen omgebouwd. "Ik begon kersenjam te maken en ging op zoek naar een producent die sap kon produceren." Weer later stapte ze bij bakker Bakhuys in Steenbergen binnen met de vraag of hij niet wat lekkers kon maken met kersen als ingrediënt. Ze wijst op het resultaat. "Ik vind het leuk, die samenwerking met ambachtelijke bedrijven in de buurt." Zo komt het ijs - met kersen van De Zuylenhoeve - van de Gerda Hoeve in Schijf.
HoogtepuntDe jaarlijkse kersendag - komende zondag - waar bezoekers rondgeleid worden en de boomgaard vol met kraampjes staat - is het jaarlijkse hoogtepunt.
Nieuw deze zomer is het 'Kers Diner', op 13 augustus. Dat moet iets bijzonders worden. Chef-kok Michiel de Hoog uit Kruisland komt koken. Met kersen. "De kunst is om elke keer iets nieuws te bedenken. We hebben vorig jaar een picknick en proeverij gehouden. Dat was ook erg geslaagd."
Inmiddels teelt De Zuylenhoeve op 4,5 hectare tien verschillende soorten kersen. Op die manier kunnen ze twee maanden lang oogsten.
Kersen zijn gevoelig, vertelt Harry. Niet voor niets worden de bomen afgedekt. Dan kan nu met de rassen op laagstam makkelijker dan vroeger met de hoogstamfruitbomen. Die werden makkelijk 8 meter hoog. Regen en vogels zijn de grootste bedreigingen, vertelt de teler. "Kersen barsten snel na een flinke regenbui, dat wil je niet."
De volgende klanten stappen alweer binnen. "Er zijn veel mensen die toch even omrijden voor ons fruit." Het zijn drukke tijden nu. Straks na het seizoen keert de rust weer even terug op het erf. Harry: "En dan is het weer tijd voor de peren."