Nieuws Actueel
'Heel blij met het klimaatakkoord in Parijs'

Hij zetelt in een van de mooiste kantoorgebouwen van Arnhem. Glas-in-lood omlijst het uitzicht op het Sonsbeekpark. Zijn aannemerskantoor, aannemersbedrijf Veenendaal, zit op zolder, met zijn pc in een grote dakkapel met een nog beter uitzicht. De rest van het pand wordt gebruikt door computerjongens.
Het stucwerk bladdert, maar dat kan aannemer Jim Veenendaal (28) weinig schelen. "Ik zit hier heerlijk centraal in de Burgemeesterswijk en het Sonsbeekkwartier. Hier wonen mijn meeste klanten."
In 2009, het eerste jaar van de crisis, nam hij het aannemersbedrijf over van zijn vader. "En toch heb ik elk jaar winst gedraaid", zegt de geboren ondernemer. "Huizen moeten altijd gerenoveerd worden. Ik heb onderhoudscontracten en ik werk voor beheerbedrijven. Zo heb ik mijn risico gespreid."
Hij leerde wat lessen van zijn vader. Zoals: betaal altijd eerst je personeel. Verder sloeg hij meteen aan het moderniseren. Hij heeft een nieuwe website en hij zet in op transparant werken en communicatie met zijn klanten. Als het lukt, komt hij elke dag langs om de bouw door te spreken en meerkosten zijn er niet. Tenzij de klant iets extra's wil. "Aannemers hebben nogal een slechte naam gekregen de laatste tijd. Ik wil laten zien dat het ook netjes kan."
Hij renoveert en verbouwt vooral jaren 30-woningen. Dat gaat van een nieuwe keuken tot compleet strippen en aanbouwen. Met behoud van details uiteraard. De afgelopen tijd verbouwde hij de oude muziekschool aan de Weverstraat tot appartementen. In Amsterdam richtte hij het restaurant De Dikke Graaf in.
"Ik ben heel blij met het klimaatakkoord in Parijs", vertelt hij. "Ik verwacht komend jaar een boost in duurzaam bouwen. De overheid heeft veel voorstellen gedaan voor duurzame subsidieregelingen. Mensen zijn al een paar jaar met duurzaamheid bezig, maar dat zal belangrijker worden."
Veenendaal komt geregeld in het buitenland en ziet daar met verbazing de totaal andere bouwcultuur. "Kijk bijvoorbeeld naar Turkije. In Istanbul worden in hoog tempo grote appartementencomplexen uit de grond gestampt. Dankzij de enorme economische groei. Het zal in Nederland nog wel even duren voordat de groei doorzet. De huizenmarkt trekt aan, maar verbouwen wordt lastiger. Je kunt niet meer zo makkelijk een bouwdepot inzetten. Investeringen kun je minder goed terugverdienen. Mensen stellen daardoor delen van de verbouwing uit."
Voor zijn eigen bedrijf maakt hij zich geen zorgen: "Als alles doorgaat, is mijn portefeuille voor 2016 helemaal gevuld."