Nieuws Actueel

Nederland grootste bierexporteur van EU en op een na grootste ter wereld

Nederland voert nog steeds het meeste bier uit van alle landen in de Europese Unie. Buur- en bierland België zit ons wel op de hielen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nu.nl 20 juli 2021

Heineken bier export wereld horeca

Met een marktaandeel van rond de 10 procent staat Heineken in de wereldwijde top 3 van bierbrouwers. Foto: Heineken.

Nederlandse brouwers exporteerden vorig jaar voor meer dan 2 miljard euro aan bier, zowel alcoholhoudend als alcoholvrij. Het merendeel daarvan, zo'n 750 miljoen euro, gaat naar de Verenigde Staten.

Volgens het CBS is Heineken de belangrijkste exporteur, maar zijn er ook nog een aantal andere producenten die hun bier naar het buitenland uitvoeren.

Lees ook: Hoe Heineken's 0.0 met assertieve marketing de wereld moet veroveren

Nederland ook grootste exporteur van alcoholvrij bier

Al sinds 2000 is Nederland de grootste uitvoerder van bier in de EU, maar het verschil met België wordt steeds kleiner. Waar België aan het begin van deze eeuw nog onderaan bungelde in het lijstje van bierexporteurs, schurkt het land nu tegen ons aan.

De bierexport bij onze zuiderburen vervijfvoudigde de afgelopen 20 jaar naar 1,8 miljard euro, terwijl onze exportwaarde maar 75 procent groeide in die periode. Duitsland en Frankrijk vervolledigen de top 4. Nederland is sinds 2019 ook de grootste exporteur van alcoholvrij bier, na Duitsland van die plek verstoten te hebben. We exporteerden vorig jaar 121 miljoen euro alcoholvrij bier, tegenover 80 miljoen voor Duitsland.

Lees ook: Bierbrouwers Gulpener en Brand liggen stil door noodweer in Limburg

VS voert meeste Nederlandse bier in

Wereldwijd is Mexico de grootste bierexporteur, maar dat komt vooral doordat het land de Verenigde Staten als belangrijkste klant heeft. 71 procent van het bier dat de Amerikanen invoeren komt uit buurland Mexico, 14 procent uit Nederland en 6 procent uit België.

Toch is de VS ook voor ons land de belangrijkste afnemer: 37 procent van de Nederlandse export gaat erheen. Daarna volgen Frankrijk met 10 procent en het Verenigd Koninkrijk met 5 procent. België importeert nauwelijks Nederlands bier, maar voert wel veel bier uit naar ons land. Nederland is de op een na grootste klant van België. Van ons alcoholvrij bier gaat 42 procent naar de VS, 8 procent naar het VK en 7 procent naar Canada. Duitsland voert 19 procent alcoholvrij bier uit naar de VS en 18 procent naar het VK.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws