Nieuws Actueel

Heineken koploper in rode AEX, ASMI en ASML onderaan

Heineken was woensdag de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. De resultaten van de bierbrouwer vielen goed bij beleggers. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal minder bier, maar door hogere prijzen nam de omzet wel flink toe. Ook handhaafde Heineken zijn winstverwachting voor het hele jaar, ondanks een daling van de nettowinst in het eerste kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 3 procent.

ANP 19 april 2023

ANP190423118 1

Beleggers waren daarentegen minder te spreken over de prestaties van ASML. De chipmachinemaker heeft een sterk kwartaal achter de rug waarin het zijn eigen verwachtingen wist te verslaan. Een afname van de nieuwe orders zorgde echter voor onzekerheid over de toekomst. ASML verklaarde dat de chipmarkt wel wat afkoelt, maar topman Peter Wennink ziet nog geen problemen voor zijn bedrijf. Het aandeel zakte 2,8 procent. Branchegenoot ASMI ging mee omlaag en leverde 3,1 procent in. Chipbedrijf Besi hield het verlies beperkt tot 1,1 procent.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,7 procent in het rood op 757,46 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 942,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,3 procent. Londen daalde 0,4 procent na een tegenvallend inflatiecijfer. Het dagelijks leven van de Britten werd in maart 10,1 procent duurder dan een jaar eerder. In de eurozone werd voor maart een definitief inflatiecijfer van 6,9 procent gemeld. Dat was conform de eerdere schatting.

AkzoNobel

Naast de chipbedrijven stonden ook techinvesteerder Prosus, staalconcern ArcelorMittal en uitzender Randstad in de staartgroep van de AEX, met verliezen tot 2,7 procent. AkzoNobel daalde 0,6 procent. De verffabrikant koopt de Chinese verftak van de Amerikaanse branchegenoot Sherwin-Williams. DSM verloor 0,1 procent. Het speciaalchemiebedrijf voert exclusieve gesprekken met Adare Pharma Solutions over een overname van het Franse Adare Biome voor 275 miljoen euro.

In de MidKap zakte Just Eat Takeaway 4 procent. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl verwerkte afgelopen kwartaal veel minder bestellingen dan een jaar eerder toen de coronamaatregelen nog voor drukte zorgden. Topman Jitse Groen is wel optimistisch over de winst in 2023. Vastgoedbedrijf WDP verloor dik 3 procent na een tegenvallend kwartaalbericht.

De euro was 1,0925 dollar waard, tegen 1,0957 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent in prijs tot 79,14 dollar. Brentolie werd ook 2,1 procent goedkoper, op 82,96 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws