Nieuws Actueel

Heineken wordt steeds groener

Binnen vier jaar denkt Heineken z'n brouwerij in Zoeterwoude volledig op groene elektriciteit te kunnen laten draaien, dat schrijft het AD. De vier windmolens, langs de N11, zijn nog maar een beginnetje. De brouwer gaat veel verder. Ook onderzoekt hij de plaatsing van zonnepanelen op het dak, wordt er biogas uit de eigen waterzuivering gewonnen en neemt de biergigant van het Waddinxveense Wagro 'loofsap' af voor haar waterzuivering. Heineken kleurt steeds groener.

Rik Sneijder 1 maart 2016

Heineken 11

Hoog boven in de windturbine zijn drie mannen bezig om de koppeling van de wieken aan de turbine tot stand te brengen. Beneden staat Jan Kempers, duurzaamheidsmanager van Heineken Nederland. De turbines gaan bijna 40 procent van de energiebehoefte van de bierbrouwer leveren. Kempers heeft ruim zes jaar gewerkt aan de totstandkoming. Hierbij heeft hij nauw samengewerkt met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zoeterwoude en met energiebedrijf Delta.

De laatste heeft de molens gebouwd, Heineken zal de groene elektriciteit afnemen. De vier turbines van ruim 80 meter hoog moeten over enkele maanden klaar zijn en samen 28 miljoen kilowattuur aan stroom gaan leveren. Kempers heeft afgelopen jaren veelvuldig met de provincie, Delta Energy, de gemeente én met omwonenden gesproken over plaatsing van de vier giganten. ,,We hebben veel bezwaren weg kunnen nemen. De slagschaduw is geen probleem meer, omdat wij de wieken kunnen stilzetten als er schaduw over de woningen komt. Ook hebben wij voor de rotorbladen een geluidarm ontwerp gekozen. De bedoeling is dat we binnen vier tot vijf jaar volledig in onze eigen energiebehoefte kunnen voorzien,'' zegt Kempers.

HoopvolHeineken heeft dan nog wel een weg te gaan, zegt ook Willem de Jonge, Supply Chain directeur Heineken Nederland. Hij is hoopvol en enthousiast. ,Het is niet zo dat wij ergens groene certificaten gaan kopen en daarmee goede sier maken. We willen daadwerkelijk iets tot stand brengen, iets waar de wereld wat van merkt.''

Hij noemt als voorbeeld de zonnepanelen. Op daken van de 8 horecamagazijnen van de brouwer in het land komen in totaal 12.000 zonnepanelen. Toch goed voor het energieverbruik van zo'n 800 huishoudens. Ook wordt bij de Heinekenbrouwerij in Den Bosch een ruim 2 kilometer lange pijpleiding aangelegd voor aanvoer van biogas uit de afvalwaterzuivering van Waterschap Aa en Maas.. Het slib uit het afvalwater wordt gebruikt om biogas te maken. Niet alleen deze zonnepanelen en de windmolens leveren een bijdrage aan streven om zelfvoorzienend te worden, ook de winning van biogas uit de eigen waterzuivering op het terrein van Heineken in Zoeterwoude is een belangrijke energiebron. Als het biogas wordt omgezet in elektriciteit dan zouden 1330 huishoudens er jaarlijks warmpjes bij zitten.

Heineken is, samen met de provincie en Alterra, de bedenker van de zogeheten 'groene cirkels'. Een netwerk waarbij zeker vijftig bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheden betrokken zijn. De Jonge: ,,Het aardige is dat wij uit die bijeenkomsten allerlei ideeën opdoen om verder te verduurzamen. Soms krijgen wij ook tips van overheden of bedrijven, zoals van het Waddinxveense bedrijf Wagro.''

VergistingHeineken en Wagro (Waddinxveense Groenrecycling Wagro) werken samen aan vergisting van biomassa. Door het uitpersen van tomaten- en paprikaplanten produceert Wagro het zogenoemde 'loofsap'.

Dit sap voegt de brouwer toe aan de afvalwaterzuivering, waarmee het bedrijf afvalwater zuivert en ook nu al biogas produceert. Door inzet van het loofsap kan de brouwer de capaciteit van de waterzuivering aanzienlijk beter benutten. Er wordt nu 8 procent van de warmte die voor het brouwproces in Zoeterwoude nodig is met biogas opgewekt.

Alle inspanningen die tot nu worden geleverd om groene energiebronnen aan te boren leveren meer dan de helft van Heinekens energiebehoefte op. ,,We gaan echt een grote slag slaan,'' zegt De Jonge, ,,als wij gebruik kunnen gaan maken van de restwarmte die in het Rotterdamse havengebied vrijkomt. Dan draaien wij echt volledig op groene energie.'' De Jonge en Kempers verklaren de drang om energieneutraal te werken vanuit de familietraditie. ,,Een brouwer heeft altijd goede banden gehad met akkerbouwers vanwege de grondstoffen. Natuur en milieu zijn voor ons belangrijk. Bovendien willen wij ook over vijftig jaar nog een lekker biertje kunnen maken en daar leggen wij nu de basis voor.''