Nieuws Actueel

'Helaas een echte mannenwereld'

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Frans ter Hijne (62) van De Strip-Aap in Enschede: de grootste stripboekenwinkel van Nederland.

Jadrike Boels | Foto: Toma Tudor 19 februari 2016

Frans ter heyne toma tudor

Als kind verslond Frans al stripboeken. Hij was gek op de prachtige tekeningen, de humor en de wonderlijke verhalen. ,,Elk jaar kreeg ik van Sinterklaas twee stripboeken, vaak van Sjors & Sjimmie. En bij de kruidenier in ons dorp verkochten ze comics voor een paar kwartjes. Ik was daar altijd voor aan het sparen." In zijn twintiger jaren kwam Frans weer met strips in aanraking toen hij stripboekhandels in grote steden bezocht. ,,Die moeten we ook in Enschede hebben, dacht ik toen." Zo gedacht, zo gedaan. Frans zegde ruim 35 jaar geleden zijn vaste baan in het onderwijs op en begon zijn winkel De Strip-Aap, vernoemd naar één van zijn favoriete stripfiguren.

GarageDe Enschedeër begon met de verkoop vanuit zijn woning. Na uitbreidingen en een gedwongen vertrek door nieuwbouw, is de winkel nu gevestigd in een oude garage aan de Javastraat in Enschede. ,,We zijn de grootste stripboekenwinkel van Nederland," vertelt de eigenaar trots. ,,De grootste in volume, niet in omzet," zegt hij met een knipoog.

HobbyDe 62-jarige kan van zijn hobby rondkomen. ,,Rijk word ik er niet van, maar elke keer als ik hier binnenkom word ik blij. Dan ben ik bij mijn vriendjes, de stripboeken."De langgerekte winkelruimte staat tot de nok toe vol met strips. Van klassiekers als Marsupilami en Kuifje tot Lady S. en Thorgal. In totaal staan in de oude garage meer dan 50.000 strips. ,,Van sommige boeken ken ik de teksten uit mijn hoofd." Hij leest er nog zeker twee per week. Kunst,,Stripboeken zijn niet meer die papieren flapdingen van vroeger, er zitten dikke pillen tussen."De 62-jarige runt de winkel met hulp van Hans Hartgers (47), eveneens een stripboekenfanaat. Wat de mannen aanspreekt in stripboeken is de combinatie beeld en tekst. ,,Het is een volwaardige kunstvorm," zegt Hans.Niet iedereen beaamt dat. Als Hans vertelt dat hij in een stripboekenwinkel werkt krijgt hij vaak meelijwekkende blikken. ,,Mensen denken: 'Die is blijven hangen in zijn jeugd'. Strips worden niet serieus genomen. Iedereen denkt aan Donald Duck of Suske & Wiske, maar er is zoveel meer."

Frans: ,,Er zijn zelfs nauwelijks strips speciaal voor kinderen. Onze klanten zijn vaak tussen de 40 en 65 jaar oud én man.''Die vergrijzing is wel een probleem. ,,Jongeren kennen alleen Amerikaanse striphelden uit films, als Iron Man en Captain America. Wij verkopen voornamelijk Europese stripboeken. Die vind ik qua verhaal en tekeningen sterker." Frans mist ook de vrouwen in zijn winkel: ,,Dit is helaas een echte mannenwereld."

KuifjeDe gemiddelde prijs voor een stripboek ligt tussen de 8 en 13 euro. Het luxesegment loopt op tot ongeveer 70 euro. ,,Natuurlijk zijn er uitschieters. Zo kan een eerste druk van een Kuifje-album zomaar 80.000 euro opleveren. Zulke zeldzame boeken hebben wij hier helaas niet in de winkel."