Nieuws Actueel

Hele vrachtwagens vol knaapjes naar shredder

Het distributiecentrum van V&D in Nieuwegein is grotendeels leeg. Vóór 1 mei levert het warenhuis de sleutels in en slaat het de deuren definitief dicht, meldt het AD.

Mathijs Steinberger 18 maart 2016

VD Amsterdam Dringen

Het enorme complex op bedrijventerrein het Klooster maakt na het faillissement een verlaten indruk. Op de parkeerplaats staan 20 auto's. Ze zijn van werknemers van La Place, dat er voor de overgebleven losse vestigingen het hoofdkantoor heeft. Twee medewerkers zeggen dat het sinds het faillissement van het warenhuis erg rustig is. Maar verder is er weinig veranderd: ze doen nog steeds hun werk, op dezelfde afdeling. In de grote distributiehallen komen ze niet.

Het distributiecentrum langs de snelweg A27 werd vier jaar geleden gebouwd. Vrachtwagens reden sindsdien af en aan om de warenhuizen in de regio te bevoorraden. Er werkten ruim 150 mensen.

BuitenkantVanaf de buitenkant is te zien dat in de meeste ruimtes niet meer gewerkt wordt. De bureaus en computers staan er nog, een enkele schaars geklede vrouw aan de muur heeft geen bewonderaars meer.

Alle 38 laadstations zijn leeg, op twee na. Een kunststofverwerkend bedrijf haalt met twee vrachtwagens een grote hoeveelheid kleerhangers op. Een chauffeur vertelt dat de knaapjes weg moeten in verband met de brandveiligheid. ,,We brengen ze naar de shredder.'' Binnen staan nog steeds wat spullen, zegt hij. Mogelijk gaan ze naar een Amerikaanse opkoper.

Vier jaar geleden werd het nieuwe complex gezien als een grote aanwinst voor het concern. Logistieke activiteiten uit Amsterdam en Utrecht (Europalaan) werden geconcentreerd in een modern, duurzaam distributiecentrum. Er werd een systeem met maar liefst 14 kilometer rails en lopende banden in gebruik genomen om alle goederen - van koffers tot sokken - automatisch te transporteren. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) verrichtte de opening.

Jan van Meijeren (60) werkte er sinds de opening als coördinator en verloor net als praktisch alle collega's zijn baan. ,,Nu worden er nog de laatste spullen gesorteerd die terug moeten naar de leverancier. Daarvoor zijn een paar werknemers gekozen die in de buurt wonen.''

BitterVan Meijeren werkte 37 jaar bij V&D. Hij was lid van de ondernemingsraad en maakte de ondergang van dichtbij mee. Zijn toon is bitter. Hij solliciteert zich suf, zonder resultaat. ,,De meeste werknemers van het distributiecentrum zijn tussen de 40 en 60 jaar. We hebben contact via Facebook, waardoor ik weet dat weinige weer werk hebben. Ik ben al blij als ik überhaupt een reactie met een afwijzing krijg.''

Het distributiecentrum is eigendom van logistiek vastgoedonderneming WDP. Manager Jacco van Wijk vertelt dat de curator heeft besloten dat V&D voor 1 mei vertrekt. ,,We zijn druk bezig met het opstarten van nieuwe verhuur. Er is veel interesse. Meerdere partijen hebben het gebouw al bezichtigd.''

De medewerkers van La Place verhuizen naar een Amersfoorts kantoor van de nieuwe eigenaar Jumbo. WDP denkt dat het distributiecentrum aan het eind van het jaar een nieuwe huurder heeft. Sterke punten zijn onder meer de centrale ligging en de moderne staat. WDP heeft zelfs een optie genomen op een naastliggende lege kavel. Van Wijk: ,,Een nieuwe huurder zou hier dan meerdere locaties kunnen samenvoegen.''