Nieuws Actueel

Heliox: van speakers naar snelladers voor bussen

De doorbraak is nabij voor de vier voormalige Philips-mannen van Heliox. Na jaren van pionieren gaat hun bedrijf scoren met snelladers voor elektrische bussen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Peter Scholtes | Foto: Ton van de Meulenhof 3 mei 2016

Heliox Bob Bouhuijs Jaap Schuddemat elektrische bussen snelladers

Heliox wordt bij de bushaltes voor het eerst zichtbaar voor het grote publiek. In de laatste zeven jaar bleef het onder de radar. Ook al had en heeft het klanten van naam en faam: Bang & Olufsen (B&O) en Loewe bijvoorbeeld. Voor het luxe segment van televisies en geluidsapparatuur levert Heliox voedingen en versterkers.

"We zijn na Philips gestart in de consumentenelektronica", zegt Jaap Schuddemat, directeur en een van de oprichters van Heliox. Het kennis- en kwaliteitsniveau dat aan Philips kleefde, bracht Heliox binnen bij B&O.

GoedkoperVoor het hogere marktsegment is de toegevoegde waarde van het ontwikkelingsbedrijf volgens Schuddemat 'zeer interessant'. Heliox ontwierp een geïntegreerde printplaat met voedingen, functies voor verlichting achter de televisie en tien kanalen voor geluid. "De televisie kan daardoor goedkoper worden geassembleerd", vertelt Schuddemat. De printplaten worden gemaakt in Slowakije.

De stap van televisies en speakers naar bussen is minder groot dan het lijkt. Voor de vermogensomzetters van Heliox zijn meer toepassingsgebieden. Elektriciteit van het net kan worden omgezet voor licht, geluid en elektrische energie in andere vermogens. Het principe is hetzelfde. Wat de voedingen voor speakers doen, is dat ze door iedere tien microseconden bij te laden altijd het maximale vermogen kunnen leveren. Dat is nodig om de paukenslag natuurgetrouw te laten horen zonder dat de geluidsbox wordt opgeblazen, legt Schuddemat uit.

Superbatterij"Bij een elektrische bus gaat het erom dat de lader 'op bliksemsnelheid een batterij kan volladen", zegt zijn collega Bob Bouhuijs, directeur automotive van Heliox. Na twee tot vier minuten laden bij de eindhalte moet de bus zijn weg weer kunnen vervolgen.

Het bedrijf begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van snelladers voor bussen. Het zag kansen vanwege de complexiteit van de technologie. Zo moet de lader overweg kunnen met de aansluiting op zowel het elektriciteitsnet als het contactpunt van de bus. De inschatting was ook dat natuurkundige wetten de snelle ontwikkeling van een 'superbatterij' met grote capaciteit en toch een licht gewicht in de weg zouden staan. Want zo'n batterij zou snelladen overbodig maken.

MarktleiderOp bustrajecten in Keulen, Finland en Turkije en nog dit jaar in Eindhoven en Den Bosch wordt gebruik gemaakt van de laadsystemen van Heliox. Ze zullen ook verschijnen bij de haltes in de regio waar de komende jaren 43 elektrische bussen van VDL zullen rijden. "We zijn marktleider in Europa", stelt Bouhuijs. Dat is bijzonder te noemen voor een klein bedrijf dat op zijn gebied de degens kruist met de grootmachten Siemens en ABB.

VDL Bus & Coach is partner van Heliox. Verder is duidelijk dat het bedrijf ook bij andere busfabrikanten interesse heeft gewekt.

BetrouwbaarEen peperdure, wereldwijd bekroonde speaker van Bang & Olufsen blijkt een mooie binnenkomer te zijn in een andere industrie. "We onderscheiden ons met producten die compact, robuust, betrouwbaar en efficiënt zijn. Voor een bus is betrouwbaarheid van het grootste belang, want die mag niet stil komen te staan", weet Bouhuijs.

Dit jaar zal de omzet in bussenladers die in audio en industriële toepassingen (onder meer led-verlichting) evenaren, verwacht het bedrijf. "Vorig jaar deden we nog geen miljoen euro in bussenladers. Dit jaar zal dat 5 à 6 miljoen zijn, volgend jaar 12 tot 15 miljoen", zegt Schuddemat.

Grenzen opzoekenDe werkgelegenheid bij Heliox groeit van 25 naar zo'n 40 vooral technische medewerkers. De productie van de laders wordt uitbesteed aan VHE in Eindhoven.

De ontwikkeling van de elektrische mobiliteit is nog lang niet voltooid. "De vierde en vijfde generatie laders staan op stapel. We moeten de grenzen opzoeken en die verschuiven per dag. De laders moeten sneller, kleiner en goedkoper worden." Nieuwe markten liggen in het verschiet. Dit jaar betreedt Heliox met Autarco de markt voor zonnepanelen, met een in elk paneel geïntegreerde micro-omvormer.

Silicon ValleyIn de automotive sector lonkt de markt voor de zelfrijdende auto, want ook in die hoek is Heliox opgevallen. Er zijn contacten gelegd in Silicon Valley.

Het bedrijf werkt verder aan de mogelijkheid om zijn laders ook te laten ontladen. Daardoor zou vanuit een accu het elektriciteitsnet kunnen worden gevoed. De bijvoorbeeld met zonne-energie opgeladen accu kan via de lader met een draad aan het net worden gekoppeld. "Dan kun je 's avonds een wasje draaien met elektriciteit uit de accu van je auto."