Nieuws Actueel

Hellevoetsluis in 2021: bioscoop, hotels, wellness

Hellevoetsluis groeit de komende jaren uit tot superstad, bericht het AD. De Zuid-Hollandse gemeente werkt nu hard aan een blauwdruk van de toekomst. De vestingstad moet onder meer een grotere bioscoop, twee hotels en een kolossaal welnesscentrum krijgen. En alles binnen 5 jaar, zo luidt de hoop.

Eric Oosterom 15 februari 2016

Hellevoetsluis haven

De Hellevoetse wethouder Hans van Lith, van stedelijke ontwikkeling en -vernieuwing, is verguld met de plannen. Hellevoetsluis krijgt een oppepper, vindt hij. Een belangrijke kanttekening is wel dat niet álle ingetekende gebouwen er snel zijn. Zie de plannen daarom als een blauwdruk, aldus de wethouder.

Van Lith: "We hebben nu voor de komende jaren uitgezocht waar nieuwe voorzieningen kunnen komen. Vaak kregen we bijvoorbeeld de vraag van ondernemers: waar kunnen we een hotel beginnen? Nu kunnen we zeggen: dáár dus."

SamenwerkingEen deel van de voorzieningen komt er sowieso. Het gaat dan om het Cultuurhuis, het nieuwe zwembad De Eendraght en het integraal kindcentrum (ikc). Andere plannen zijn priller, al heeft Van Lith goede hoop dat ook die spoedig werkelijkheid zullen worden. Door de blauwdruk zitten ondernemers weer bij hem aan tafel. "We zijn weer met elkaar in gesprek, dat is een goed teken."

Van Lith sluit niet uit dat dit soort plannen in de toekomst in samenwerking met de andere gemeenten op Voorne worden uitgedacht. Eerder ging hij bijvoorbeeld al met buurgemeenten in gesprek over De Eendraght. Een gezamenlijk zwembad kwam er echter niet, omdat Brielle en Westvoorne beiden al goed voorzien waren. Wat betreft nieuwe samenwerkingen: "Daar is het nu te vroeg voor om al uitspraken over te doen."

1.Hotel aan de kustOverdag bakken op het strand en zwemmen in het Haringvliet. 's Avonds een gespreid bedje in een toeristenhotel. Van Lith ziet dat wel zitten. Nu wacht hij op een ondernemer die zo'n hotel ook daadwerkelijk wil bouwen. De gemeente kost het niks.

Tijdspanne: onbekend, hopelijk binnen 5 jaar.

2. Groot wellnesscentrumEen bekende wellnessketen zou zich al bij de gemeente gemeld hebben. De naam kan de wethouder nog niet kwijt. De plannen noemt hij 'redelijk concreet', want de keten zou 'erg serieus' zijn.

Tijdspanne: binnen 2 jaar.

3. Een Bed & BreakfastDrie hotels in Hellevoetsluis is teveel van het goede, de gemeente vreest in dezen voor leegstand. Vandaar het plan voor een Bed & Breakfast in de Vesting, volgens de wethouder een locatie waar B&B-ondernemers zich al vaker over uitgesproken hebben. De Vesting moet een echte attractie worden, vindt Van Lith. Daar hoort een hotel bij.

Tijdspanne: onbekend, hopelijk binnen 5 jaar.

4. Dansschool Ri-JoHet Ri-Jo-pand, dat ook fungeert als zakelijk centrum, ziet Van Lith graag op het Woordbouwerplein verrijzen. Nu staat het te kleine pand nog aan de Kanaalweg Oostzijde. Op de nieuwe locatie zou meer ruimte zijn.

Tijdspanne: binnen 3 jaar.

5. Het CultuurhuisDe Nieuwe Veste zal eind 2016 omgebouwd worden tot Cultuurhuis. In het complex komen theater De Twee Hondjes, de bibliotheek, muziekschool Voorne en Omroep Voorne. Begin 2017 moet het complex klaar zijn. De naastgelegen rooms-katholieke kerk haakt aan op de plannen door zelf concerten te willen organiseren.

Tijdspanne: binnen 1 jaar.

6. Zwembad De EendraghtHet bad is verouderd en nodig toe aan vervanging. Daarom komt er een compleet nieuw bad. De politiek heeft al aangegeven de huidige locatie, aan de Sportlaan, prima te vinden. Van Lith is nu in gesprek met ondernemers die mogelijk een recreatief gedeelte aan het bad willen toevoegen. Mocht dat recreatieve deel er komen, dan wordt het bad mogelijk naar een ander deel van de gemeente verplaatst.

Tijdspanne: binnen 4 jaar.

7. Een gezondheidscentrumEen initiatiefnemer is met huisartsen in gesprek om zo'n gezondheidscentrum te bouwen. Huisartsen staan volgens Van Lith te trappelen om mee te doen. Van Lith denkt aan (wijde) omgeving van de Herman Heijermansstraat, dichtbij haar belangrijkste doelgroep, de ouderen.

Tijdspanne: binnen 5 jaar.

8. Integraal KindcentrumVier basisscholen uit Hellevoetsluis en de kinderopvang moeten, om kosten te besparen, één groot pand aan de Sportlaan gaan delen. De locatie staat vast, nu is het wachten op de noodzakelijke procedures.

Tijdspanne: binnen 1 jaar.

9. Grote bioscoopBioscoop Tivoli wil graag groeien. Mogelijke nieuwe locaties: de Brielsestraatweg en het Woordbouwerplein.

Tijdspanne: binnen 3 jaar.

10. Zakelijk hotelEen goede aanvulling op het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Kickersbloem 3. Een belangstellende is er nog niet voor dit project, al heeft Van Lith goede hoop dat het geen jaren in beslag hoeft te nemen.

Tijdspanne: binnen 5 jaar.

11. Gezellige RijksstraatwegDe Rijksstraatweg moet mooier, knusser en gezelliger. Daar gaat Van Lith zich de komende jaren hard voor maken. ,,Geen extra ketens dus.''

Tijdspanne: binnen 5 jaar.

12. Bruisend Struytse HoeckOver knus gesproken: óók winkelcentrum de Struytse Hoeck moet gezelliger. Met terrasjes bijvoorbeeld, en speciaalzaken. De komende jaren wordt het complex aangepakt. Eromheen ziet Van Lith graag voorzieningen komen zodat bezoekers langer blijven 'plakken'. Tijdspanne: binnen 5 jaar.