Nieuws Actueel

Bedrijven presenteren in Helmond de toekomst van het autorijden

Een dag vol slimme auto's, simulators en een wereldrecordpoging moet duidelijk maken dat Helmond uitblinkt in verkeerstechniek. Het valt nog te weinig op dat de stad veel bedrijven herbergt die zich daarmee bezighouden. Dat schrijft het AD.

Simon Rood | Foto: Automotive NL 21 maart 2017

Helmond automotive Stella

De publieksdag op 26 maart, onderdeel van de Automotive Week, zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Om 11.30 uur vertrekt vanaf de Automotive Campus een stoet van naar verwachting 600 elektrische voertuigen naar Eindhoven. Als de zogeheten E-Parade via de A270 terugkeert in Helmond is daarmee een nieuw wereldrecord gevestigd.

En er gebeurt meer op de campus. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers tientallen voertuigen, demonstraties en presentaties bewonderen op het terrein aan de Europaweg.

Dafjes

Zo staan er twee exemplaren van een DAF 33, met aan boord virtual reality-brillen en kunnen bezoekers virtueel over de A270 en A58 rijden met behulp van apps voor snelheidsadvies. Wie liever fietst kan - ook met vr-bril op - in een simulator het fietspad van de toekomst verkennen.

Remsysteem

Volwassenen mogen ook echte ritjes maken in auto's die uit zichzelf remmen bij het naderen van een muur of ander obstakel, dankzij een slim remsysteem van TASS International. Dit is een van de bedrijven die zijn gevestigd op de Automotive Campus in Helmond. Ook zijn ritjes te maken met auto's die de bestuurder adviseren over snelheid bij het naderen van een stoplicht. ,,We willen laten zien wat de toekomst van automotive is", omschrijft Bram Hendrix het doel van de dag. Hendrix is manager Smart Mobility voor brancheorganisatie Automotive NL in Helmond. ,,Auto's worden schoner, slimmer en veiliger. Die ontwikkeling gaat heel snel. Wij richten ons in Helmond op het onderdeel slimme mobiliteit.''

Kindercollege

Kinderen kunnen aan boord klimmen van de OTIB Technobiel, een soort vrachtwagen vol technische snufjes. Professor Maarten Steinbuch van de TU/e geeft een kindercollege over de auto van de toekomst. Softwarefabrikant Microsoft daagt de kleinsten uit om te coderen, ofwel het verbinden van apparaten via internet. ,,We mikken op een brede doelgroep maar zeker ook de jeugd'', zegt Hendrix. ,,Straks hebben we heel veel technisch opgeleide mensen nodig om de innovatie mogelijk te maken."

Lees ook: Elektrisch rijden: wanneer stap jij over?

Zonnewagen

Bezoekers mogen ook een kijkje nemen in de Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Daarvandaan houdt de wegdienst alle snelwegen in Zuid-Nederland in de gaten. Verder te zien op de publieksdag van de AutoMotive Week: Stella, de zonne-raceauto van de TU/e en STORM, de elektrische motor van de TU/e. Verkeersdeskundige Marco Maréchal houdt een praatje over jongeren en mobiliteit.

Themaweek

AutoMotive Week beleeft de derde editie. Voortaan wil de organisatie elke twee jaar een themaweek houden die aftrapt met een grootschalige publieksdag. De dagen erna zijn voor de professioneel geïnteresseerden. Van 27 tot en met 31 maart ontvangt de Automotive Campus tal van experts, ondernemers, professoren en studenten uit binnen- en buitenland. Zij bezoeken er congressen, lezingen en workshops over smart mobility.

We willen laten zien wat de toekomst van automotive is

Bram Hendrix, Automotive NL