Nieuws Actueel

Hengelose architect breekt door met bordspel

Magisch: beter kan Hans Beeftink (54) het gevoel niet omschrijven. "Iedereen zou eens moeten proberen of hij ook een tweede carrière kan bewandelen. Ik wist van mezelf dat ik creatief en analytisch genoeg ben om niet alleen een gebouw maar ook een goed spel te kunnen ontwerpen.

Martin Ruesink | Foto: Hans Beeftink 21 februari 2017

Vortex Hans Beeftink Lars Smook

Als je dan aanvragen krijgt van distributeurs uit de meeste Europese landen, Amerika, Canada, Rusland, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, is dat een heel mooi moment."

Internationaal in trek

Ruim twee jaar nadat Beeftink de eerste versie van zijn spel Vortex (wervelwind of draaikolk) met vrienden en familie uitprobeerde, wordt een droom van de Hengelose architect werkelijkheid.

Met ongeveer 6.000 verkochte exemplaren in een handjevol landen zijn wereldwijd distributeurs van spellen en speelgoed wakker geworden. Vanuit China gaan nog dit jaar tienduizenden dozen naar de nieuwe afzetmarkten in Azië en Noord-Amerika.

Aanloop

Beeftink en zijn Deventer' compagnon John Kuipers moesten zich in februari 2016 nog de blaren op de tong praten op de Neurenbergse speelgoedbeurs, maat nu staan inkopers in de rij. "We hebben drie gegadigden voor distributie in Turkije, vier in Israël en zes in Korea. Dat wordt nog een hele puzzel om steeds de beste voor ons uit te kiezen. Maar ook wel weer heel mooi dat zoveel mensen opeens in je spel geloven. In het begin van zo'n proces is er maar één die erin gelooft, en dat ben je zelf."

Hulp van studenten

Vortex is in alle opzichten een ontdekkingsreis geworden. "Ik heb alles zelf willen uitvinden, verkennen en ervaren", zegt Beeftink. "Dat begon al met het idee om driehoekjes via draaiende schijven over een bord te laten bewegen. Dat lukte maar niet. Toen bedacht ik een model van draagarmen die precies in elkaar vallen."Een werkend prototype was de volgende stap. "Daarvoor ben ik naar het Fab Lab van Saxion gegaan, waar ze 3D-printers en lasersnijders hebben. De studenten en medewerkers hebben me fantastisch geholpen."

Crowdfunding

Hoe kom je aan de vele tienduizenden euro's voor een serierijp model, beschermd door deugdelijke patenten? Beeftink: "Crowdfunding. Ik ging op zoek in mijn eigen netwerk van ondernemers. De eerste was John Kuipers. Hij wilde direct meedoen, en vroeg zich af waarom we nog meer investeerders zouden zoeken. Sindsdien werken we onder de naam Tactrics samen."

Groot-Brittannië, Canada, Estland, Hongarije en de Benelux zijn de landen waar Vortex (winkelprijs vier tientjes) vorig jaar zijn opmars is begonnen. Met het Nederlandse bedrijf Just Games als distributeur zal Vortex na de spellenspeciaalzaken binnenkort ook in de schappen van grote winkelketens te vinden zijn.

Televisieformat

Met de basisdoos kunnen meerdere spelvarianten worden gespeeld, aanvulsetjes met cijferspelletjes en wiskundige puzzels verschijnen nog dit jaar. Het onlineplatform met spelvoorbeelden en interactie van spelers wordt al druk bezocht. Met een tv-zender wordt besproken of Vortex een spelshow kan worden.