Nieuws Actueel

Hengelose winkels blijven zondag open

Centrummanager verwacht dat op termijn steeds meer winkels in Hengelo elke zondag open gaan, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 20 december 2016

Koopzondag ANP1065

Ook na de jaarwisseling zijn vrijwel alle winkels in de Enschedesestraat elke zondag open. De laatste zondag van de maand blijft de vaste collectieve koopzondag in de binnenstad.

Sinds juni van dit jaar mogen de winkels in heel Hengelo elke zondag open. Aanvankelijk waren het vooral de supermarkten die daar gebruik van maakten. In september volgde het merendeel van de ondernemers in de Enschedesestraat. Later sloten ook winkeliers in de directe omgeving zich daarbij aan. Het ging om een proef van drie maanden. Die liep tot en met afgelopen zondag.

Evaluatie

Vorige week is de proef geëvalueerd. "We gaan ermee door, in elk geval het overgrote deel van de ondernemers in de Enschedsestraat", zegt Dennis Assink van Elzinga Kousen. Samen met Bart Kramer, filiaalmanager van The Sting, nam hij het initiatief voor de proef.

Volgens Assink zijn de ervaringen van de betrokken ondernemers overwegend positief. "In het begin moest de consument er wel even aan wennen. Maar het werd steeds beter. Je ziet het steeds drukker worden. Ja, zelf heb ik goede koopzondagen gedraaid."

Kleine zelfstandigen

Volgens Assink zijn het vooral de grootwinkelbedrijven die elke zondag open willen. De kleine zelfstandigen kijken wat meer de kat uit de boom. "Het betekent wel zeven dagen per week werken, hé. Maar je houdt het niet tegen. De tijd is geweest dat we allemaal open of allemaal dicht waren. De klant vraagt om flexibiliteit, daar moeten de ondernemers op inspelen. Maar je kunt niemand verplichten. Het is heel lastig om er eenheid in te krijgen. Iedereen bepaalt het zelf."

Open

Centrummanager Gerard Veldhof verwacht wel dat op termijn steeds meer winkels elke zondag open zullen gaan. "Maar dat is hun eigen keuze, daar gaan wij niet over als SCH." Veldhof kan zich wel voorstellen dat de huidige situatie 'een beetje verwarrend' is voor de consument.

Foto: ANP