Nieuws Actueel

Hennie van der Most zet attractiepark in de verkoop

De Nederlandse ondernemer Hennie van der Most heeft Wunderland Kalkar te koop gezet, meldt het AD. Wie 16 tot 18 miljoen euro betaalt, wordt eigenaar van de tot pretpark omgebouwde kerncentrale, inclusief hotel-, beurs- en congresaccommodatie.

Gerben Kuitert | Foto: Marco De Swart 8 augustus 2018

Hennievander Most04

Van der Most (68) doet niet moeilijk over de vraag waarom het bord met ‘te koop’ in de tuin staat bij zijn even over de grens bij Nijmegen gelegen pretpark. „Ik word een dagje ouder en heb geen opvolger. Dat is één reden. Een andere is, dat ik het geld wat ik aan verkoop overhoud kan investeren in andere bedrijven van mij. Zo wil ik Speelstad Oranje in Beilen een facelift geven en attracties aanschaffen voor het Attractiepark Rotterdam waarmee ik nog steeds aan het bouwen ben.”

Reddingsboot

Van der Most maakte onlangs bekend dat hij op het voormalige terrein van de afvalverbranding Rijnmond een schip wil bouwen dat van grote hoogte in de Maas valt. „Het is een soort reddingsboot waarin twintig personen kunnen. Die boot laten we vanaf achttien meter hoogte in het water vallen en daarna trekken we ’m weer omhoog”, verklapte hij tegen Omroep Rijnmond. Hij voegt er nu aan toe, dat hij ook denkt aan ‘een theaterachtig iets’ op het attractieterrein in Rotterdam.

Lees ook: Zo houdt topondernemer Hennie van der Most feeling met zijn personeel

Maar de kosten voor Attractiepark Rotterdam zijn een stuk hoger dan Van der Most dacht toen hij het terrein jaren geleden kocht. „Destijds dacht ik aan vijftien miljoen euro, maar inmiddels vermoed ik dat de verbouwing zeker het dubbele gaat kosten.”

De restauranttoren, 42 meter hoog, die Van der Most enkele jaren geleden ontwikkelde, staat er al. Eters hebben er een mooi uitzicht over Rotterdam. Elf keer per dag moet het draaibare restaurant straks omhoog en omlaag gaan voor ontbijt, lunch en diner. In 2020 moet Attractiepark Rotterdam open, meldt Van der Most.

Miljoeneninvesteringen

Omdat hij dus nog miljoenen moet investeren en niet met een bank werkt, staat het in 1995 geopende Wunderland Kalkar – voorheen Kernwasser Wunderland – dus te koop. Hij heeft in de loop der jaren 50 miljoen euro in Kalkar geïnvesteerd, zegt Van der Most. „Daar is natuurlijk flink op afgeschreven in de loop der jaren. Wunderland rendeert goed, met tussen de 600.000 en 700.000 bezoekers per jaar. De vraagprijs is reëel.”

Bedrijfsleider Han Groot Obbink zegt in dagblad Rheinische Post, dat voorwaarde bij de overname is dat alle 375 medewerkers in Kalkar in dienst kunnen blijven en dat de verkoop geen haast heeft. „Als er morgen een koper komt is het goed, maar over vijf of tien jaren kan ook.”

Amusementstycoon

Het park beslaat in totaal 55 hectare, waarvan 24 hectare bebouwd. Er staan meer dan 40 attracties, het hotel telt 435 kamers met 1.000 bedden, er zijn vergader-, congres- en beurszalen en er zijn zeven bars. In totaal heeft Van der Most naar eigen zeggen nog 15 bedrijven waar 1.200 mensen werken. De opening van Kalkar betekende - na de realisatie van uitgaanscentrum Preston Palace in het oude Prinses Irene-ziekenhuis in Almelo - de landelijke doorbraak voor Van der Most als amusementstycoon.