Nieuws Actueel

Herman Spekhof bouwde Holtens ingenieursbedrijf uit tot 400 werknemers

Het sterk gegroeide ingenieursbureau Aveco de Bondt, met het hoofdkantoor in Holten, neemt afscheid van zijn grondlegger. Herman Spekhorst maakt graag plaats voor jong talent", aldus de Stentor.

Ronald Vrugteman | Foto: Frans Nikkels 21 november 2017

Aveco de Bondt Frans Nikkels

Vestigingen

Vierhonderd mensen werken er bij Aveco de Bondt, verspreid over vestigingen in Amersfoort, Eindhoven, Breda, Amstelveen. En Holten, natuurlijk. Niet gek voor een ingenieursbureau, dat na een reorganisatie in 1989 met negen man verder ging onder leiding van Herman Spekhorst.

En dan is er nog De Bondt in het Slowaakse Trençin, waar voornamelijk constructiewerk wordt gedaan en waarin Spekhorst een belang heeft. "Zo'n vier dagen in de maand ben ik in Slowakije en dat blijft zo."

Lees ook: Zorginstelling krabbelt weer op

Volledig gestript

Voor aanvang van het interview een rondleiding door het bedrijf aan de Burgemeester van der Borchstraat in Holten. In nagenoeg niets herinnert het interieur aan de dagen dat hier vakantiereizen werden verkocht door het personeel van touroperator Oad. "We hebben de binnenkant volledig gestript en opnieuw ingericht met openheid als uitgangspunt", zegt hij.

Transparantie is het sleutelwoord bij Aveco de Bondt en niet uitsluitend door de glazen wanden van de werkruimte en open overlegplekken. "Transparant zijn we ook naar onze opdrachtgevers toe."

Reorganisatie

Spekhorst begon, na een studie Civiele Techniek in Delft, zijn loopbaan in 1984 als programmeur bij Softwarehouse Rijssen en werd later bij De Bondt constructeur/ adviseur. Het ingenieursbureau dat in de eerste helft van de jaren '80 het constructiewerk deed voor het Streekziekenhuis Almelo, werd in 1988 gereorganiseerd.

Als adjunct-directeur werd Spekhorst met die klus belast. "Opnieuw beginnend heb ik als een soort vertegenwoordiger al die oude klanten opgezocht om ze weer binnenboord te halen.''

Nieuwe afdelingen

De groei van Aveco de Bondt is niet alleen veroorzaakt door overnames, benadrukt Spekhorst, maar vooral ook door nieuwe afdelingen te ontwikkelen, zoals een afdeling ruimte en milieu met specialismen op het gebied van bodemonderzoek, sloop- en asbestadvies, ecologie, bouwfysica en brandveiligheid. Onze opdrachtgevers zijn onder andere Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten, bouwondernemingen, ontwikkelaars en investeerders."

Verder: "We hebben als bedrijf bewezen dat we veel aankunnen. Dicht bij huis hebben we bijvoorbeeld de constructie van het gemeentehuis in Rijssen gedaan, maar ook een megaklus als het kantoor- en wooncomplex Symphony aan de Amsterdamse Zuidas. Dan zet je alle expertise in die je in huis hebt. Zoiets mag niet fout gaan; check en double check."

Stadion FC Twente

"En ja, dan gebeurt er zo'n drama als met het stadion van FC Twente in 2011. Een enorme schok. Wij zijn toen als bureau ook gedagvaard, maar al snel bleek dat het niet aan ons constructiewerk lag."

"Je hebt er wel slapeloze nachten van. De twijfel knaagt: Hebben we alles wel goed gedaan?", zegt Spekhorst, die vijf jaar geleden al aftrad als algemeen directeur ten faveure van Gerald Paalman en als adviseur en sparringpartner verbonden bleef aan het ingenieursbureau.

Vitaliteit

"Ik vind het belangrijk dat je op een gegeven moment de weg vrijmaakt voor de jongere generatie. Dat stimuleert de vernieuwing en vitaliteit van je onderneming. Bij Aveco de Bondt is de gemiddelde leeftijd 39 jaar. Da's prima en dat moeten we vooral zo houden. Daarom ben ik ook zo blij met mijn afscheidscadeau, de Herman Spekhorstbeurs, waar elk jaar een substantieel bedrag in wordt gestopt om een jong talent op weg te helpen met de studie."