Actueel

Herstellende huizenmarkt terug te zien op klusmarkt

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een belangrijke indicator van het aantal uitbestede klussen is de woningmarkt. Zowel de NVM van ABN AMRO laten zien dat woningverkopen sterk zijn gestegen begin 2016.

Ook regionale verbanden huizenmarkt en klussen

Op de huizenmarkt presteren de stedelijke gebieden, vooral Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen, erg goed. Ook hier zijn overeenkomsten te zien met de klusmarkt. Zo is Groningen de provincie waarin de komende zes maanden de meeste klussen uitbesteed worden (36 procent van de inwoners). De provincies waarin de meeste schilderklussen op stapel staan, zijn Utrecht, Groningen en Noord-Holland. Deze plekken staan ook bovenaan in de lijst bij klussen als stucwerk en het plaatsen van een op- of aanbouw.

Lees verder onder de advertentie

Klusmarkt anno 2016

Wanneer mensen een klus willen uitbesteden, vinden zij een vakman het vaakst via via. Deze manier vertoont echter wel een dalende trend. Sinds vorig jaar is dit percentage met 12 procent gedaald (zie figuur). Online alternatieven voor het vinden van vakmannen worden steeds populairder. Vooral het zoeken via websites van vakmannen is populairder geworden.

Ook het gemiddelde klusbedrag zit in een opwaartse spiraal. Momenteel betalen consumenten gemiddeld Euro 3.755,- voor een klus. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog Euro 2.655,-.

Lees verder onder de advertentie

Ronald Egas, CEO van Werkspot: "De huizenmarkt is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de klusmarkt. Mensen die een nieuwe woning hebben gekocht, besteden doorgaans meer klussen uit dan normaal. Als mensen een klus willen laten uitvoeren, vinden zij het fijn om snel en gemakkelijk in contact komen met een vakman, en belangrijker: ze willen verschillende vakmannen met elkaar vergelijken. De beste bron om dit te doen is online. Zoals de Klusmonitor al aangeeft, worden er steeds minder vakmannen via vrienden of familie aan elkaar aangeraden. Het is nu nog ruimschoots de meest gebruikelijke manier, maar dit zal de komende jaren veranderen."