Nieuws Actueel

'Het doet zeer dat AktieSport nu verdwijnt'

Dinsdag na sluitingstijd hoorden de drie personeelsleden van de Oosterhoutse vestiging van AktieSport het nieuws over het faillissement. Gistermorgen om tien uur ging winkel in Arendshof gewoon weer open. BN De Stem sprak het personeel.

Marja Klein-Obbink, Geert Nijland en Herbert Kats | Foto: Ron Magielse 25 februari 2016

Aktiesport failliet oosterhout etten leur breda sportschoenen korting sale sportkleding sportzaak sportwinkel

Personeelslid Simon Sagar (19), stagiair Colin van Exel (18) en filiaal-manager Stefan Pleur (27) druppelen een voor een binnen. De buurman van brasserie 't Arendsnest wist het al te vertellen: "De winkel van AktieSport blijft nog zeker zes weken open."

HoofdkantoorColin en Simon reageren schuchter op vragen van de pers. "Wij mogen niet praten, daarvoor moet je bij het hoofdkantoor zijn." Over hoe ze zich voelen, is Simon duidelijk: "Dat is niet geweldig." Ook bij Colin 'doet het zeer'. Simon, uit Raamsdonksveer, werkt al vier jaar in de winkel in Oosterhout. "Ik ben begonnen als stagiair, toen hulpkracht en nu in vaste dienst. Nee, ik ga niet verder in de winkelbranche. Ik heb me al ingeschreven voor een studie bedrijfsadministratie."

Ook Colin heeft het roer al omgegooid. "Er staan hier twaalf winkels leeg", kijkt hij om zich heen in het winkelcentrum. Hij gaat leren voor junior-accountant.

OvernameZo somber als zijn personeel is gestemd, zo optimistisch is bedrijfsleider Stefan. "Ik werk hier al drie jaar, ben net twee maanden filiaalmanager. Ik was bezig een huis te kopen, maar nu mijn relatie op de klippen is gelopen is het goed dat de koop niet is doorgegaan. Natuurlijk, het nieuws van gisteren kwam rauw op m'n dak, maar ik heb goede hoop. Die uitspraak van het faillissement volgde zo kort op het bericht van uitstel van betaling dat ik denk dat er een strategische truc is gebruikt. Ik verwacht dat er veel kandidaatkopers zijn, voor overname."

Dat zou hem niet verbazen, zegt hij. "Dit is een goede formule, qua prijscategorie zitten wij goed. Bovendien bieden wij goede service. Is een artikel niet voorradig, dan zorgen wij dat de klant het krijgt thuisbezorgd."

TerugbrengenVoor de moeder en dochter uit Oosterhout en Dongen die net de winkel binnenlopen is die thuisaflevering niet meer zo zeker. "Ik had online deze witte Adidas-schoenen besteld", laat de dochter zien, "maar toen ik inlogde kreeg ik de melding 'geen verzending'. Voor de zekerheid koopt ze de schoenen nu in de winkel. "Dan kan ik ze altijd terugsturen of terugbrengen als ze toch nog bezorgd worden."

Maar daar moet filiaal-manager Stefan haar toch teleurstellen: "Terugbrengen mag, maar er kan alleen geruild worden. "

PassenIn Breda willen de medewerkers van AktieSport geen commentaar geven. Datzelfde is het geval bij het grote filiaal van Perry Sport aan de Ginnekenstraat. "We hebben te horen gekregen dat we niet met de pers mogen praten", zegt de bedrijfsleider.

Pas rond het middaguur wordt het wat drukker in de Bredase koopgoot. De Zundertse Rachel (24) betreurt een eventueel vertrek van de sportwinkels uit het centrum. Ze komt net uit Perry Sport. "Het is toch beter om je sportschoenen in de winkel te kopen dan op internet. Hier kun je ze passen, voelen hoe ze zitten."

KoopjesjagersIn de vestiging van Aktiesport in Etten-Leur struinen vooral koopjesjagers langs de nog goedgevulde schappen, met een scherpe blik op kortingskaartjes. Zakaria Likss (18) zorgt dat alles netjes staat. "We zetten we alle dozen voorin en hopen dat er nog zo veel mogelijk wordt verkocht." Daar lijkt het niet meteen op, erkent hij. "Klanten vragen vooral om korting."

Buiten verlaat één van hen de winkel aan het Burchtplein al weer zonder iets te kopen. Nee, niks gevonden.