Nieuws Actueel

Het grootste prijzencircus ooit

Morgen openen de eerste V&D's hun deuren voor een finale opheffingsuitverkoop, later deze week volgt de rest. Wat kunnen klanten verwachten? Een groot prijzencircus met extra kortingen van 20 tot 60 procent op het gehele assortiment, schrijft het AD.

David Bremmer 22 maart 2016

Vroomendreesman2

Welke V&D's openen hun deuren?

Alle 62 filialen, van Amsterdam Kalverstraat tot Uden. De V&D's in de kleinste steden gaan morgen al open, onder meer in Alphen aan den Rijn, Delft, Emmen, Meppel, Sittard en Zwolle. De grootste, best lopende warenhuizen - Amsterdam, Den Haag, Leiden - op donderdag of vrijdag. Zie op AD.nl een compleet overzicht per filiaal.

Zijn alle artikelen nog te krijgen?

Niet allemaal, sommige items waren in januari al uitverkocht. Toch is het hele assortiment in principe beschikbaar: kleding, schoenen, kookgerei, kantoorartikelen, sieraden. ,,Alles wat je normaal koopt bij V&D,'' meldt woordvoerder Edwin van Wijk van de curatoren en V&D. Alleen merken met eigen shops binnen V&D, zoals Rituals, doen niet mee. Bij de opheffingssale geldt: op is op. De opheffingssale duurt maximaal 4 weken.

Liggen er nog grote voorraden in de magazijnen?

Er is nog ontzettend veel. Ook bijvoorbeeld horloges en sieraden, aldus Van Wijk, tenzij de fabrikant of leverancier een eigendomsvoorbehoud bedong en geleverde producten weg mag halen. Ze moeten hierover vóór vanmiddag beslissen, meldde RTL-Z gisteren op basis van een brief van de door de curatoren ingeschakelde liquidator Gordon Brothers. Ophalen kost 200 euro per vestiging. Wie alle 62 filialen langs moet, betaalt dus ruim 12 mille, een aardig bedrag.

Ik wil die mooie lamp voor een spotprijs! Krijg ik superveel korting nu?

Alle producten worden 20 tot 60 procent afgeprijsd, laten curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders weten. Die korting is op basis van de laatste in januari geldende prijs. Toen was er al een januari-sale, dus items met korting toen krijgen nog eens een extra discount. De in januari normaal geprijsde artikelen krijgen de hoogste kortingen. Een prijzencircus met extra grote prijsvoordelen dus.

Hoeveel mensen staan er in de winkel?

Voor de tijdelijke heropening worden tientallen medewerkers per vestiging ingehuurd, het gaat om duizenden in totaal. Gordon Brothers heeft daarvoor een uitzendbureau in de arm genomen. Het betreft overigens veel goedkope uitzendkrachten, zoals studenten, die maar weinig uren werken.

Gaan er ook oud-V&D'ers aan het werk?

Veel ontslagen oud-medewerkers zijn eveneens benaderd, zij kennen hun V&D immers als geen ander. Velen - liefst twee derde blijkt uit een enquête op een facebookpagina voor oud-V&D'ers - hebben daar geen trek in. In elk geval gaan de nodige bedrijfsleiders aan de slag, zoals onder meer de laatste Leidse vestigingsmanager Hans Genotte. Velen zijn in dienst gebleven van de curatoren om lopende zaken af te ronden en de inventaris te tellen.

Zijn alle etages open?

Nee, in grote V&D's als Den Haag en Utrecht met duizenden vierkante meters ruimte vielen in januari en februari al flinke gaten. In veel V&D's zal dan ook ingedikt worden. Vandaag wordt de laatste hand aan de inrichting gelegd. Die zal eruitzien zoals klanten van V&D gewend zijn, belooft woordvoerder Van Wijk.

Kan ik tijdens mijn bezoek aan V&D een kop koffie drinken bij La Place?

De La Place-vestigingen binnen V&D blijven dicht. Zij werkten met verse producten die al weggegooid zijn en niet te gelde gemaakt hoeven te worden.

Hoeveel euro denken de bewindvoerders op te halen?

Een bedrag willen de curatoren niet noemen, dat maken ze pas begin juni in hun volgende faillissementsverslag bekend.

Is er echt geen slag naar te slaan?

De periode tussen de surséance eind december en de uiteindelijke sluiting in februari biedt een hint: in 6 weken tijd werd toen 120 miljoen euro omzet geboekt. Dat is wel inclusief de omzet van de La Place-vestigingen, die nu dicht blijven. Een omzet van tientallen miljoenen in enkele weken lijkt dus haalbaar. Daar gaan echter ook allerlei kosten vanaf.

Wie krijgt de opbrengst?

Vooral ex-eigenaar Sun Capital profiteert. In ruil voor 80 miljoen euro aan eerdere leningen heeft de durfinvesteerder een pandrecht op alle voorraden gekregen. Een schuldeiser met voorrang is verder de fiscus die nog 25 miljoen euro van het failliete V&D tegoed heeft.

De leveranciers, die een kleine 70 miljoen euro hebben uitstaan, zullen niets tot bitter weinig van de winst terugzien. Zij staan achter in de rij.