Nieuws Actueel

Drumzaak: een commercieel bedrijf met huiskamergevoel

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun koopwaar. Zoals Fred Brandwijk (51) van Drumzaak in Apeldoorn. Hij geniet ervan als mensen op hoge leeftijd nog gaan drummen. Dat schrijft het AD.

Charlene Berkhout | Foto: Rob Voss 16 september 2016

Speciaalzaak drummer 1065

Tientallen drumkits staan er opgesteld. De nieuwe voetpedalen en bekkens glimmen je tegemoet. In Drumzaak komen liefhebbers, hobbyisten en muzikanten bij elkaar. Om drums en andere benodigdheden aan te schaffen. Om samen muziek te maken en workshops en clinics bij te wonen. Maar ook om onder het genot van een kop koffie aan de stamtafel te discussiëren over wie nou de beste drummer ter wereld is. Want daar kan in de drumwereld lang en breed over worden gesproken. Zonder dat het ooit tot overeenstemming leidt.

Huiskamer,,Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf. Maar bij Drumzaak gaan we voor het huiskamergevoel. Iedereen mag zich bij ons welkom voelen."

Het zag er lange tijd niet naar uit dat Fred Brandwijk (51) in de muziekbranche zijn boterham zou verdienen. Na de meao werkte hij als projectmanager bij verschillende grote bedrijven waar hij beleids- en productplannen schreef.

Fred: ,,Op mijn 50ste had ik het gevoel: 'als ik nog wat wil, moet ik het nu doen'. Op mijn 13e kocht ik stiekem mijn eerste drumstel. Ik had een advertentie in de krant gezien en reisde met de trein naar Rijswijk om het drumstel van een band over te nemen. De bandleden, mannen met baarden, vonden het prachtig dat een jochie hun drums kwam kopen. Ze bezorgden de set later bij mij thuis."

Tegenwoordig noemt hij zichzelf 'gepassioneerd drummer'. Met sinds een jaar Drumzaak als bewijs van de liefde voor slagwerk. ,,Het enthousiasme van de klanten is geweldig. Ze sturen me filmpjes van hun vorderingen of hun eerste optreden met het drumstel dat ze hier hebben gekocht. Je ziet mensen opbloeien."

,,Mijn oudste klant is 73 en die heeft gewoon ineens besloten om te gaan drummen. En we hebben een dame van eind 60 als klant, die in haar jeugd klassieke instrumenten moest leren spelen maar eigenlijk altijd wilde drummen. Geweldig toch?"

FeestjeVan de clinics en workshops in zijn bedrijf geniet Fred het meest. ,,Met drummers als Joost Kroon van Kane en Jimmy van den Nieuwenhuizen van VanVelzen maken we er een feestje van. Ze vertellen wat over zichzelf en vertonen hun drumkunsten. En daarna kun je een bakkie koffie of een biertje met ze drinken."

Brandwijk heeft zijn plannen voor de langere termijn al in zijn hoofd. Nog meer bekende drummers naar de zaak halen en een reparatie- en stemservice aanbieden. En altijd sluimert de wens om verkooppunt van Sonor Drums te worden, de Duitse drum- en percussiefabrikant.

,,Dat dealerschap krijg je niet zomaar", vertelt Fred. ,,Ik ben al dealer van tien merken, maar Sonor is speciaal. Je moet een echt Sonorhart hebben en een mooie winkel, want ze willen hun merk goed vertegenwoordigd zien. Nou ja, dat zit bij ons wel snor.''