Nieuws Actueel

'Het is de schuld van Ybo Buruma dat ik strafpleiter werd'

Job Knoester (47) gelooft dat je werk moet doen waar je gelukkig van wordt. Pas dan kun je je passie laten spreken. Sinds een half jaar maakt de strafpleiter dat waar vanuit zijn eigen kantoor in de Scheveningse haven, waar hij als kind aan de hand van oma over de kade liep.

Dennis Jansen | Foto: Frank Jansen 10 juli 2016

Knoester01 B8870

Rechtenstudie"Ik ging rechten studeren om de keuze open te houden voor het vak van advocaat of journalist. Die professies hebben veel gemeen. Je moet van spelen met taal houden en je bent als het ware een waakhond van de samenleving. Het is de 'schuld' van Ybo Buruma dat ik strafpleiter werd. Hij vertelde als docent met vuur over het vak van strafrechtadvocaat. Omdat bloed toch kruipt waar het niet gaan kan, geef ik nu al bijna tien jaar gastcolleges op Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg."

Mariëlla de Geus"Binnen het strafrecht kom ik vooral op voor mensen die worden verdacht iets te hebben gedaan vanuit emotie of stoornis. Zo kwam ik al heel snel in aanraking met zware zeden- en levensdelicten. In 2002 trad ik voor het eerst op in een high profile-zaak. Ik stond de eerste persoon bij die werd verdacht van de moord en verkrachting op de Goudse Mariëlla de Geus. Hij werd in drie instanties vrijgesproken. We weten dat dat terecht is, want in 2006 werd de uiteindelijke dader alsnog gevonden en veroordeeld. In deze zaak had ik geregeld een dagtaak aan het te woord staan van de pers. Ik leerde hoe de media te werk gaan en over mogelijkheden die zij advocaten bieden."

Kantoor aan de haven"Na 20 jaar werken bij een groter Haags advocatenkantoor, opende ik op 1 oktober 2015 mijn eigen kantoor in de haven van Scheveningen. Bijzonder, omdat ik daar als kind vaak met mijn oma kwam. Met mijn vader droomde ik al over een eigen zaak op deze plek. Hij leeft niet meer, maar ik weet zeker dat hij dit mooi had gevonden. Hij speelde een belangrijke rol bij mijn keuzes met citaten als: 'Zolang je je uiterste best doet, kun je niet falen' en 'kwaliteit komt vanzelf bovendrijven'. Mijn ouders gaven me iets heel moois: een welhaast onbegrensd zelfvertrouwen."

Job Knoester is strafpleiter. Hij werkt in Scheveningen vanuit een klein, gespecialiseerd kantoor. Zijn Knoester & Van der Hut Advocaten richtte hij op samen met strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut.