Nieuws Actueel

'Het is efficiënter om 24 uur achtereen open te gaan'

Zoetermeer heet een slaapstad te zijn, maar dat is niet langer terecht. Steeds meer zaken en gelegenheden zijn er 24 uur per dag open. Binnenkort komt er zelfs een tweede sportschool waar het klokje rond gesport kan worden. Dat schrijft het AD.

Natascha Frensch | Foto: Daniella van Bergen 7 maart 2016

Zelfwasserette tankstation rob mos zoetermeer

Op een tijdstip waarop veel mensen in dromenland verkeren, is er bij sportschool Basic-Fit aan de Burgemeester van Leeuwenpassage nog volop bedrijvigheid. Het is 01.00 uur als de 22-jarige Renuka Sankar besluit om nog even een work-out te doen. Het liefst sport ze in de nacht, soms wel om 04.00 uur.

Nachtdiensten"Ik vind het fijn dat het dan zo lekker rustig is. Je hoeft niet te wachten om een apparaat te gebruiken, je kunt gewoon je gang gaan", vertelt ze. "Nu volg ik een stage, waardoor ik op sommige dagen vroeg op moet en dus niet al te laat kan trainen, maar straks word ik verpleegkundige en zal ik regelmatig nachtdiensten draaien. Dan is het fijn als je na je dienst nog ergens terecht kunt", aldus de Zoetermeerse.

Ze blijkt niet de enige te zijn. De 24/7-service in deze vestiging van sportschool Basic-Fit bestaat nu ruim drie jaar en trekt elke nacht opnieuw weer veel mensen. Wie dat wil kan op zulke tijdstippen zelfs virtuele groepslessen volgen, waarbij op een groot scherm instructies worden gegeven. Ondertussen houdt een nachtportier alles in de gaten.

"De weekenden zijn bij ons ook erg populair", weet teamleider Nick Kerster. "Andere vestigingen zijn dan bijvoorbeeld maar tot 16.00 uur open. Mensen die in het weekend werken, kunnen nog wel bij ons terecht. Ze komen dan uit alle omstreken, zoals Gouda of Den Haag."

Altijd toegangAndere ondernemers zien ook potentie in Zoetermeer. Binnenkort opent er zelfs een tweede sportschool aan de Denemarkenlaan, Anytime Fitness, waar 24 uur per dag en 365 dagen per jaar gesport kan worden. Zelfs op feestdagen.

"Het is het tijdperk ervoor", verklaart franchisenemer Can Kumru. "Winkels verdwijnen langzaamaan, alles wordt steeds meer digitaal en leisure wordt belangrijker. Het is nu de tijd om unieke belevingen aan te bieden. Wij bieden gemak, het gevoel dat mensen altijd toegang hebben tot een bepaalde plek."

Van 09.00 uur tot 21.00 uur is er personeel aanwezig in het pand. Daarna kunnen leden naar binnen via een persoonlijke tag. Later wordt dit zelfs veranderd in een irisscan, waardoor het systeem nog persoonlijker zal worden. "Overal hangen camera's, dus we kunnen op schermen meekijken om alles in de gaten te houden. Via de tag wordt geregistreerd wie er is en hoe lang diegene er blijft."

Panic buttonVoor het geval er iets gebeurt, is er een panic button. Hulptroepen worden dan direct ingeschakeld. "Wie bang is dat er wat gebeurt als hij of zij alleen is, kan er ook voor kiezen om zo'n button om zijn of haar nek te hangen tijdens het sporten."

Volgens Kumru sport één tot twee procent van alle leden 's nachts sport. Toch is dit volgens hem rendabel. "Het brengt weinig extra kosten met zich mee. We hebben geen personeel op die tijden en de verlichting gaat alleen aan als je in dat gedeelte bent."

De leden die dan komen zijn volgens hem bijvoorbeeld mensen die na een nachtdienst nog even stoom willen afblazen of mensen die graag alleen of met zo min mogelijk anderen willen sporten. In totaal heeft Anytime Fitness rond de 3090 vestigingen over heel de wereld. Wie een lidmaatschap heeft, kan overal 's nachts terecht.

ZelfwasseretteNiet alleen sporters krijgen in Zoetermeer de gelegenheid om 's nachts op pad te gaan. Rob Mos, die samen met zijn broer Jacques eigenaar is van het tankstation en de zelfwasserette aan de Argonstraat, merkte ook dat er vraag was naar faciliteiten die dag en nacht beschikbaar zijn. Al sinds enige tijd kunnen mensen hier 's nachts hun auto wassen of de tank volgooien.

"Het is de moeite waard. Er wordt genoeg gebruik van gemaakt, zodat het rendabel is en ik de stroom kan terugverdienen. Het is denk ik een stukje gemak. En vooral handig als je een nacht- of avonddienst draait. Ik merk vooral dat taxichauffeurs even hun auto wassen of mensen van hulpdiensten. Wie bijvoorbeeld een rijschool heeft en vroeg begint, komt hier 's ochtends al om 05.00 uur."

In tegenstelling tot de vestiging van Basic-Fit, waar nachtportiers de boel in de gaten houden, zijn de faciliteiten van Mos 's nachts onbemand. Het buitenterrein is volgens de eigenaar goed verlicht, bovendien hangen er camera's ter beveiliging.

AarzelendDe trend waarbij diensten 24 uur per dag beschikbaar zijn, is volgens hem niet meer te stoppen. "Tien jaar geleden zou je niet denken dat het zo'n succes zou worden. Maar supermarkten waren toen ook nog niet open met de feestdagen. Ik kan me voorstellen dat mensen het handig vinden."

Franchisenemer Mark Broks van de McDonald's aan de Kelvinstraat vindt wel dat de 24-uurs economie lang op zich laat wachten in Nederland, in vergelijking met andere landen. "Het is een aarzelend begin. Op een gegeven moment waren we op vrijdag en zaterdag steeds later open, tot bijvoorbeeld 04.00 uur. Een paar uur later gingen we dan weer open, dus alles wat we een paar uur eerder hadden opgeruimd, konden we weer terugzetten. Dan is het efficiënter om 24 uur achtereen open te gaan."

HamburgerSinds anderhalf jaar kunnen mensen ook vrijdag- en zaterdagnacht een hamburger of frietje komen halen bij de vestiging. En het is een succes. Volgens Broks rijden er tientallen auto's per uur langs de afhaalservice. "Tussen 04.00 en 05.00 uur, maar soms ook tussen 05.00 en 06.00 uur zien we echt een piek. Het ligt er ook aan of er veel evenementen zijn. Het zijn vaak mensen die zijn uitgeweest."

Broks overweegt nu zelfs om meerdere dagen 24 uur achtereen open te blijven. "Wanneer we daar een beslissing over nemen, kan ik alleen nog niet zeggen. We bekijken nu nog even of het de moeite waard is", aldus Broks.

De nieuwe vestiging van Anytime Fitness aan de Denemarkenlaan opent op maandag 14 maart.