Nieuws Actueel
Het Kinderhonk: yoga, smoothies en kinderkapper
De zevende vestiging van Het Kinderhonk is open - met een duurzame speelgoedwinkel, biologisch afhaalrestaurant, gymzaal, schooltandarts en kinderkapper. Het Parool bracht een bezoek aan het hippe dagverblijf.

Door de langwerpige ramen van kinderopvang Het Kinderhonk Stad aan de Voormalige Stadstimmertuin valt zonlicht naar binnen. Onder de hoge statige plafonds ogen de peuters nog kleiner dan ze zijn. Ze zitten aandachtig te luisteren naar een leidster die voorleest uit dierenboekjes. In de royale vensterbank staan gebreide auto's, een vliegtuig en andere van wol gefabriceerde voorwerpen. Hier en daar ligt houten speelgoed: een blokkendoos, treinrails of een eend.
Voor deze zevende vestiging van Het Kinderhonk, die twee maanden geleden werd geopend, deed directeur Susannah van Rabenswaay inspiratie op in Japan. "De kinderopvang bestaat daar uit veel lege ruimtes en weinig speelgoed. Dat stimuleert de kinderen om samen te spelen. Zo worden ze voorbereid op een maatschappij. We gaan steeds meer van het ik- naar het wij-tijdperk. Bij ons leren de kindjes voor elkaar te zorgen, samen dingen op te lossen."
KinderyogaOm zo veel mogelijk rust voor ouder en kind te creëeren is Het Kinderhonk Stad voorzien van een inpandige speelgoedwinkel, een schoolarts, schooltandarts, kapper, gymnastiekzaal voor kinderyoga en peutervoetbal en grote keuken waar een vierkoppig team van koks dagelijks biologische maaltijden bereidt. Voor €7,74 per uur per kind kunnen ouders een plek krijgen in dit rijk uitgeruste kinderdagverblijf.
"Het leven van hardwerkende ouders is vaak erg stressvol. Door alles onder één dak aan te bieden, nemen wij ze veel uit handen. De kinderen eten bij ons tussen de middag warm. Ouders kunnen na het ophalen een biologische afhaalmaaltijd kopen. 's Avonds houden zij zo meer tijd over voor de kinderen en voor een wijntje", zo redeneert Van Rabenswaay.
Antibacterieel speelgoedIn alle opzichten stelt de directeur naar eigen zeggen zowel ouder als kind centraal. Ze bezocht beurzen over de hele wereld om speelgoed aan te schaffen dat niet voor de massa is. "Ik zoek de pareltjes tussen het speelgoed en weet precies hoe en waar alles is gemaakt. Al het speelmateriaal is van duurzaam hout of wordt gebreid in Nepal. We hebben ook handgemaakte verkleedkleding uit Engeland, gebaseerd op tijdloze figuren als Winnie de Poeh, Donald en Katrien Duck en Assepoester." Leidster Tineke Peroti grabbelt in een doos met gekleurde blokken. Enthousiast: "Dit is antibacterieel speelgoed. Het lijkt op plastic maar is een mix van dennenhout en kunststof. Na veertien uur reinigt het zichzelf. We hebben bewust geen gekleurd, plastic speelgoed, omdat dat te veel prikkels geeft."
GeruisloosIn een van de lokalen zitten twee leidsters op een kleed in kleermakerszit. Ze wiegen baby's in hun armen. Serene stilte, soms sussend gefluister. Kinderen die buiten spelen produceren nauwelijks gekrijs, maar peddelen geruisloos op hun houten fietsjes over de binnenplaats. De marmeren gangen blinken en zijn brandschoon. Voor de hygiëne krijgt elke bezoeker bij de ingang van het pand donkerblauwe Kinderhonkhoesjes om over zijn schoenen te trekken. Schoonmaaksters Svetslana en Sandra maken vijf dagen per week fulltime schoon. "Hierdoor houden de leidsters meer tijd over om aandacht aan de kinderen te besteden", legt Van Rabenswaay uit.
ChaotischVanwege die zorgvuldig doordachte rust, reinheid en regelmaat besloot Laura Mostert (33) haar zoon Aaron (1) naar Het Kinderhonk te brengen. "Ik werd verliefd op deze prachtige locatie. Het voelde meteen goed. Ik vind het fijn dat de interactie tussen de kindjes wordt gestimuleerd. Ook doen ze veel aan ontwikkelingsbevorderende activiteiten. Baby'tjes oefenen bijvoorbeeld hun motoriek en maken werkjes met zand."
Ook Jasper Middendorp (29) en zijn vriendin Mémé (26) waarderen de extra aandacht die hun zoon Aiden (2,5) krijgt bij Het Kinderhonk. "Bij onze vorige kinderopvang was het nogal chaotisch en ongeorganiseerd. Hier heeft Aiden vaste leidsters, kleine groepjes en een dagschema waar ze nooit van afwijken. Dat doet hem goed."
SmoothieTot de filosofie van Het Kinderhonk behoren ook een gezonde voeding en voldoende beweging. "Géén tussendoortjes of crackers, maar een smoothie van fruit met amandelmelk of yoghurt. Tussen de middag een warme maaltijd en om half vijf biologisch brood met kaas. Geen suiker natuurlijk", vertelt Tineke Peroti. Een team van vier koks stelt elke dag een gezond menu samen, variërend van een spinaziestamppot met vegaballetjes tot een Franse quiche of rijst met kokoscurry. De Surinaamse kok Fertus Boerenveen is aangesteld om overzeese gerechten te bereiden. "Ik maak bijvoorbeeld nasi of kouseband. Dan hou ik natuurlijk ook rekening met het hele eco-gebeuren."
KunstwerkMarie Claire Greeven (35) die Sophie (8 maanden) op Het Kinderhonk heeft, is blij met de gezonde maaltijden. "Maar het belangrijkste is natuurlijk de aandacht die mijn kindje hier krijgt. De warmte en de betrouwbaarheid van de leidsters is zo fijn." Tegen Sophie, die bij haar op schoot zit: "En jij hebt het op school ook naar je zin, hè?" Trots: "Sophie heeft laatst haar eerste kunstwerk gemaakt. Met haar voetjes. Dat hebben we ingelijst en thuis opgehangen."
Op de zogenaamde preschool van Het Kinderhonk worden kinderen van drie tot vier jaar klaargestoomd voor de basisschool. Dat gebeurt aan de hand van een voor- en vroegschoolseducatieprogramma, VVE. VVE-docent Claudia Spoel begeleidt de piepjonge leerlingen. "We hebben te maken met kinderen van ouders uit de midden- en hogere inkomensklasse. Die hebben geen achterstand, maar willen juist graag extra worden uitgedaagd. Daarom stimuleren we de taal, maar ook persoonlijke, emotionele en kunstzinnige ontwikkeling."
Mona LisaDe kinderen spelen bijvoorbeeld na hoe het is om naar een museum te gaan. "Dan hang ik de Mona Lisa of een schilderij van Rembrandt op, en vraag ze hun fantasie daarop los te laten. Vervolgens mogen ze zelf schilderijtjes maken."
De pre-school herbergt ook een groentewinkel met houten koopwaar en een restaurant. "Kinderen leren in een rollenspel hoe ze uiteten gaan of boodschappen moeten doen. Zo bereiden we ze voor op de maatschappij. We observeren ze een halfjaar en kijken dan aan de hand van een test of ze alles goed hebben opgepikt", zegt Spoel.
YogajufBeneden, in de gymzaal, krijgt een handvol peuters voetballes van professioneel trainer Ray Semmoh. Ze schoppen tegen gebreide ballen. Semmoh brengt ze onder andere hand-voetcoördinatie en balvaardigheid bij. In dezelfde zaal wordt op een ander tijdstip yogales gegeven. Van Rabenswaay: "Dat is goed voor de ontspanning. Ze doen met de yogajuf bijvoorbeeld dieren na en maken dierengeluiden."
Op dit moment ontvangt Het Kinderhonk Stad vier groepen met kinderen van nul tot vier jaar. "We hebben plek voor acht groepen. Ik verwacht dat die snel gevuld zullen zijn. Dagelijks krijgen we nieuwe aanmeldingen." Dat zijn volgens Van Rabenswaay kinderen van ouders die hoge eisen stellen aan de opvoeding van hun kind. "Ondernemers, de zogenaamde nieuwe Amsterdammers en vooral veel hippe mensen. Hipsters, die komen hier erg graag."