Nieuws Actueel

'Het klassiek denken staat ter discussie'

"Heeft de krekel gelijk of de mier? U weet wel, in de bekende fabel. Waar de mier heel ijverig in de zomer een voorraad eten bijeen sprokkelt om de winter door te komen. Dat terwijl de krekel met zijn 'pluk de dag'- attitude niet verder denkt dan morgen", schrijft Marion Debruyne, dean van Vlerick Business School.

Marion Debruyne | Foto Thinkstock 12 september 2017

Thinkstock Photos 590277934

"Zo gaat ook het strategisch debat vandaag. Het klassieke strategisch denken gaat uit van de lange termijn. Strategische beslissingen zijn er met lange termijn impact. Strategische plannen kijken jaren vooruit. En de basis van een succesvolle strategie is het opbouwen van middelen en competenties die de basis vormen voor een lange-termijn positionering in de markt."

Concurrentievoordeel is tijdelijk

"Net dat klassieke denken staat vandaag ter discussie. Want wat voor zin heeft het om op lange termijn te plannen als de omgeving rond je razendsnel verandert? Moeten we niet eerder wendbaar zijn, snel inspelen op wat er gebeurt? 'Agility' is het codewoord. Elk competitief voordeel is tijdelijk. En heeft het geen zin om je op de toekomst voor te bereiden. Pluk de dag dus. Maak het beste van korte termijn opportuniteiten. Want wat er morgen komt, weet je toch nog niet."