Hoe komen ze binnen, hoe gaan ze eruit?,,Per zending krijgen we 90.000 eendagskuikens van een broederij uit Drenthe, alleen mannetjes. Dan wegen ze 42 gram. Zodra de vrachtwagens ze afleveren, is het 35 graden in onze twee stallen. Na een week is dat nog 27 graden. Ze zien daglicht door ramen met isolatieglas en via lichtkoepels. Ze krijgen vier of vijf soorten voer. Na drie weken wegen ze 850 gram. Van de 45.000 stuks in een stal halen we er 15.000 uit als ze 1.500 gram wegen. De rest, zo'n 28.000 stuks, mesten we in 44 dagen naar 2,8 kilo. Zo gaan ze naar slachterij Esbro in Wehl. Daar maken ze er filet, saté, drumsticks, poten en vleugeltjes van."
Zijn dit nu plofkippen?"Alleen onze vrienden van Wakker Dier gebruiken die term. Wij praten over duurzame vleeskuikens. Wij beginnen met 21 kuikens op een vierkante meter. Dat gaat in zes weken naar 14,5 gemeste kuikens per meter. Wij hebben een uitval van 3 à 4 procent. Kuikens die niet kunnen lopen, kunnen niet bij het voer. Daar is het vlot mee gebeurd. Bij de conceptkip, die supermarkt Jumbo promoot, zijn er 13 dieren op een meter. Bij ons zitten ze kort op elkaar, dat is nu eenmaal het verdienmodel van onze sector. Onze kip wordt gemest met 4 kilo voer in 44 dagen, bij Jumbo met 6 kilo in 56 dagen. Kippenvoer is puur tarwe; van elke kilo kan de bakker één brood bakken. Moet je nagaan wat een verspilling. Bovendien: waarom ze 12 dagen langer 'plagen' voor ze naar de slacht gaan?"
Waar blijft hun kippenstront?"Met onze drie locaties (Hengevelde, Markelo en Ruurlo) produceren we 50.000 ton mest per jaar. We wilden een eigen vergistingsinstallatie bouwen, dat stuitte op bezwaren in de buurt. Nu rijden onze vrachtwagens kippenmest naar Oost-Duitsland. Bij het vergisten levert elke ton mest 200 kuub biogas op. Van elke vrachtwagen voorzien we twee huishoudens een jaar van gas."