Nieuws Actueel
Het mag misgaan in de Simutruck
De logistiek is booming. Met het gevolg dat er steeds meer vrachtverkeer op de weg zit. In de mobiele vrachtwagensimulator van verkeersopleider Vervoerscollege Venlo krijgen truckchauffeurs bijscholing.

Drukke binnensteden met nauwe straatjes vol voetgangers, fietsers en obstakels: de distributiechauffeur die de supermarkt bevoorraadt of pakjes afgeeft heeft het niet gemakkelijk. En hoewel vrachtwagens vergeleken met auto’s relatief veel minder vaak betrokken zijn bij verkeersongelukken zijn de gevolgen over het algemeen ernstiger. Zeker als er fietsers en voetgangers bij zijn betrokken.
"Het vrachtverkeer in de steden is de laatste jaren enorm toegenomen”, zegt directeur Roy Fleuren (43) van Vervoerscollege Venlo tegen het Eindhovens Dagblad. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar een innovatieve manier om ook bij ervaren chauffeurs de puntjes op de ‘i’ te zetten wat rijvaardigheid betreft.” Het resultaat is de Simutruck, volgens Fleuren de enige mobiele trucksimulator van Nederland en qua werking vergelijkbaar met de simulators die in de luchtvaart worden gebruikt.
Alles is mogelijkDe chauffeur zit in een bijna niet van echt te onderscheiden vrachtwagencabine, die op haar beurt weer is gemonteerd op een beweegbaar onderstel. De ramen bestaan uit videoschermen die een virtuele omgeving laten zien waarin de vrachtwagen zich voortbeweegt. De mogelijkheden zijn legio: van drukke winkelstraten tot besneeuwde bergweggetjes, alles is mogelijk voor het bijspijkeren van de rijvaardigheid van de trucker.
Geen risicoGrootste verschil met de echte wereld: het mag misgaan in de Simutruck. Graag zelfs. "Daar leer je het meeste van”, zegt instructeur Mark van der Koelen, als een proefrijder achter het stuur van de simulator zojuist een voetganger over het hoofd heeft gezien. En een fietser. "Die zaten in de ‘dode hoek’, lastig te zien dus”, legt Van der Koelen uit. "Je moet constant alles in de gaten houden. Een van de belangrijkste aandachtspunten van de lessen in de Simutruck is dan ook de dode hoek. Typisch iets dat je in het stadsverkeer tegenkomt, met name bij het rechts afslaan. We kunnen dit soort scenario’s hier keer op keer oefenen, iets dat in de echte wereld onmogelijk is. Zonder risico’s. Als het misgaat, beginnen we gewoon opnieuw.”
LeermomentDe Simutruck deed eerder alleen dienst voor het opleiden van defensiepersoneel, maar sinds kort zet Verkeerscollege Venlo hem ook in voor beroepschauffeurs, in het kader van hun verplichte bijscholing. Dezer dagen staat de simulator – met 124.758 kilometer op de teller en net zo duur als een echte truck – bij een logistiek bedrijf in Haps. Van der Koelen: "Per sessie werken we met drie chauffeurs. Eentje rijdt, de anderen kijken in de controlekamer mee. En na afloop is er discussie. Wat ging er goed en wat juist niet? Dat voelt wat onwennig in het begin, maar na een tijdje merk je dat de mensen er echt iets aan hebben. In korte tijd zijn er heel veel leermomenten.”