Nieuws Actueel
Het nieuwe ondernemen: dronevliegers als hoogvliegers
Films en foto’s maken met drones, één van de nieuwste beroepen. Maar door een oerwoud aan wetten en regeltjes wordt het er voor commerciële dronevliegers allemaal niet makkelijker op.

Sinds kort kunnen dronebezitters een brevet halen om zo legaal de lucht in te gaan en voor commerciële opdrachten te vliegen. Het halen van zo’n brevet heeft alleen ook een nadeel: het is namelijk allesbehalve goedkoop. “Je mag niet zomaar commercieel vliegen. Dit wordt door verschillende regelgeving volledig aan banden gelegd. Zo moet je allerlei certificaten halen, testen doen en met zijn drieën op pad voor een klus die je gemakkelijk in je eentje kunt klaren. Om een lang verhaal kort te maken: als je alles volgens het boekje wil doen, word je nogal duur voor bedrijven.”
Aan het woord is Jelte Keur (33). Hij viel op met een dronevideo van de Domtoren in de mist in Utrecht en werd plotsklaps zowat een Bekende Nederlander, nadat zijn filmpje viral ging. Dat is inmiddels al twee jaar geleden, maar zijn naamsbekendheid is er niet minder om geworden. “Ik krijg zoveel opdrachten binnen dat ik ben gestopt als bedrijfsleider bij Restaurant Blij in Utrecht en volledig voor mezelf begonnen.”
De video waar Jelte Keur bekend mee werd. Lees verder onder de video.
%VIDEOWIDGET%
Inmiddels hoort daar toch ook een brevet bij. Want hoewel Keur het tot nu toe prima zonder promotie heeft gered, wil hij daar toch verandering in gaan brengen. En bovendien is het wel zo prettig om het ‘volgens het boekje te doen’. “Het is wel goed dat er regels zijn voor mafkezen die het willen verpesten. Maar de meerderheid wil gewoon mooie dingen doen met drones”, benadrukt hij.
ROC LightDat het werken met drones een lucratieve business is, merkte ook Hans Haagen (51). Ook hij koos ervoor om zijn brevet te halen en verzekerd de lucht in te gaan. “Drones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Lange tijd wist de overheid niet zo goed wat ze ermee aanmoesten. Maar nu ik het ROC light heb, kan ik echt serieus klanten benaderen. Dat is een goed gevoel: veilig, gecertificeerd en verzekerd de lucht in. Dat vliegen volgens de regels was voor mij wel een voorwaarde.”
Haagen had al een bedrijf in vormgeving en fotografie in Twello. Sinds een jaar bestaat daarnaast zijn bedrijf dronetraffic.nl. “Drones zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. Van een negatief wordt het langzaamaan een positief beeld. Het bedrijf loopt dan ook erg goed.”
Voorbeeld van een opdrachtgever van Hans Haagen. Lees verder onder de video.
%VIDEOWIDGET% Dat beeld beaamt Keur. “Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, het heeft zo ontzettend veel toegevoegde waarde. Er zitten levensreddende kanten aan: er zijn reddingsbrigades op het strand die met drones werken. Maar ook voor bedrijven scheelt het heel veel tijd en geld”, benadrukt hij.
Zo wordt hij bijvoorbeeld ingehuurd door een bedrijf uit Zwijndrecht dat een brug plaatst, en dit ter promotiedoeleinden op film wil hebben staan. “Moet je eens nagaan wat het dan kost om een cameraman met een helikopter op pad te sturen. Dat is bovendien nog veel gevaarlijker dan een eventuele drone die uit de lucht valt.”