Nieuws Actueel

Het Roode Koper in Ermelo stijgt in Top 100 restaurantgids

De restaurantgids Lekker heeft maandagochtend de nieuwe Lekker Top 100 voor 2017 bekend gemaakt. Het Roode Koper in Leuvenum is de grootste stijger op de lijst: het restaurant bij Ermelo stijgt van de 72e plek naar de 52e plaats, nét buiten de top 50, zo meldt De Stentor.

Janske Mollen | Foto: Henri van der Beek 25 oktober 2016

Het Roder Koper Henri van der Beek

De eigenaren Jon-Ivar en Yolanda Sörensen weten nauwelijks wat ze overkomt. "We zijn dit bedrijf ongeveer tien jaar geleden gestart en nu dit", zegt Jon-Ivar. "Lekker was de eerste die ons op een lijstje plaatste. We staan nu dus drie jaar tussen de grote culinaire top. Dat is al een prestatie op zich. Dat Michelin ons met een ster beloonde vorig jaar, was natuurlijk ook fantastisch. En nu blijkt dus dat we afgelopen jaar op hoog niveau goed hebben gepresteerd. Dat geeft een enorme boost aan het gevoel van eigenwaarde van ons hele team, waardoor wij ook echt gemeend tegen ze kunnen zeggen: top gedaan!"

Chefkok van den Beld op de olympiade voor koks

Chefkok Dennis van den Beld belde Sörensen maandagochtend wakker. Door het dolle? "Nee, Dennis is heel nuchter en was eigenlijk met stomheid geslagen. En dan hoor je hem op zijn Kampens zeggen: 'Da's mooi hè!' Hij is heel nuchter, maar wel een vakidioot. Hij staat nu namens Nederland te wedstrijdkoken op de olympiade voor koks in Duitsland. Dat is Dennis ten voeten uit: gek op koken."

Bang om Van den Beld kwijt te raken is Sörensen niet echt. "Ik zou het natuurlijk jammer vinden als Dennis weggaat om elders voor meer sterren te willen gaan koken. Maar ik heb niet het gevoel dat hij dat overweegt, dat zou ik dan weten. Je komt niet vaak zo'n bijzondere man tegen met een open vizier. Dat siert Dennis ook." En eerlijk is eerlijk, deze bekroningen zijn weliswaar het werk van het hele team, 'maar die mag je echt op Dennis' conto schrijven'. "Hij is nu zes jaar bij ons in dienst en is sinds twee jaar de chefkok. Hij is simpelweg de beste. Dat zie je nu dus weer bevestigd."

Meer dan alleen een verblijfsproduct

De vermelding in de lijst én de stijging heeft voor- en nadelen zegt Sörensen: "Toekomstige gasten worden nu op meerdere wijzen op ons bestaan gewezen. Maar zo'n ranglijst is ook on-Hollands. Wij zijn namelijk een verblijfsproduct als Landgoed Het Roode Koper. Eten is daar heel belangrijk bij. Maar dat is niet alleen voor het diner in het restaurant, ook de lunch, de high-tea, de picknicklunch of een trouwerij is belangrijk. We willen overal de beste in zijn, maar zullen blijven benadrukken dat we meer zijn dan een Michelinster, en dus ook minder. Want ja, je kunt hier óók een hamburger eten."