Aangeboden door T-Mobile Ondernemen

Branded Content Actueel

Het succesgeheim van GO Sharing scooters en wat je ermee kunt voor je bedrijf

5G wordt een aanjager voor het mkb. Van een virtuele receptionist tot vlootmanagement zoals de GO Sharing-scooters; slimme toepassingen die een paar jaar geleden nog grote investeringen vroegen, worden toegankelijker en goedkoper dan ooit. Chief Technology & Information Officer Kim Larsen van T-Mobile over nieuwe businesscases, lagere overheadkosten en andere kansen voor je bedrijf. Download de whitepaper met 5 stappen voor een concrete businesscase.

Van onze redactie 1 oktober 2020

Kim larsen

Kim Larsen, Chief Technology & Information Officer bij T-Mobile

T-Mobile ondersteunt ondernemers met connectiviteit: de basis voor samenwerken, interactie en bereikbaarheid. Maar het helpt ondernemers ook met inspiratie en handvatten om de uitdagingen van digitale transformatie de baas te zijn. In deze serie artikelen verkent De Ondernemer in samenwerking met T-Mobile de kansen van digitale transformatie. Van 5G kansen zien naar kansen pakken: download de whitepaper met 5 stappen voor een concrete businesscase.

5G is dit jaar live gegaan in Nederland. De nieuwe generatie mobiele netwerken zorgt voor nog hogere internetsnelheden en -reactiviteit. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om video’s van hogere kwaliteit af te spelen en apps zullen sneller reageren op je telefoon.

Maar bovenal wordt 5G een aanjager voor het bedrijfsleven, aldus dr. Kim Larsen. De Deen is Chief Technology & Information Officer bij T-Mobile en heeft achttien jaar ervaring in de telecomwereld. Larsen is ‘super-enthousiast’ over de kansen voor bedrijven: “Slimme technologie is voor ondernemers goedkoper en toegankelijker dan ooit. De complexiteit wordt weggenomen bij het mkb. Gevolg: je krijgt meer tijd voor je klanten.”

Internet of Things

Hoe dat werkt? 5G brengt het Internet of Things (IoT) in een stroomversnelling: op het nieuwe mobiele netwerk kunnen straks tot een miljoen apparaten per vierkante kilometer worden aangesloten. Het mobiele netwerk vormt kortweg geen enkele belemmering meer voor bijvoorbeeld het volgen van je vloot (zoals GO Sharing en Swapfiets doen) of het optimaliseren van de temperatuur in je kantoorpand via een slimme thermostaat.

In de huidige platformeconomie kun je je IoT-idee bovendien makkelijker uitvoeren dan ooit. Waar de aanschaf van sensoren en ontwikkeling van applicaties nog maar een paar jaar geleden grote investeringen vergden, kun je je nu gewoon aansluiten bij platforms die een oplossing voor je regelen. T-Mobile is daarvoor een goed vertrekpunt, volgens de CTIO. “Wij leveren de IoT-connectiviteit en kunnen je in contact brengen met een scala aan strategische business partners voor bijvoorbeeld de aanschaf van sensoren en het bouwen van een app.”

Efficiëntie

Hij geeft een voorbeeld: “Ik sprak laatst met de eigenaar van een vuilnisbedrijf. Hij wilde zijn wagens efficiënter inzetten met hulp van slimme sensoren in vuilcontainers, die aangeven dat de container moet worden geleegd. Hij moest daarvoor vroeger losse sensoren kopen om de containers te verbinden met het internet. Vervolgens moest hij zelf regelen dat die sensoren werden uitgelezen en in zijn datasysteem terechtkwamen. Dan moest hij nog een bedrijf zoeken de data analyse zou regelen. Kortweg: een ingewikkeld en tijdsintensief proces. Maar nu kan hij direct via T-Mobile de connectiviteit regelen. T-Mobile brengt hem ook in contact met partners voor de sensoren, data opslag en -analyse. Gevolg: het slimme wagenpark is snel werkelijkheid.”

Larsen ziet ondernemerskansen in twee domeinen. Om te beginnen kostenbesparing. “Je kunt technologie gebruiken om je business efficiënter te maken. Zoals de vuilnisondernemer door efficiëntere inzet van je wagenpark. Of door je personeel middels een slimme camera met gezichtsherkenning toegang te geven tot je pand in plaats van via een receptionist. Nog een mogelijkheid: het verlagen van stookkosten in je bedrijf met een slimme thermostaat die je op afstand kunt regelen.”

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor nieuwe businesscases. Over inspirerende voorbeelden hoeft de 5G-expert niet lang na te denken, want T-Mobile ontwikkelt zelf nieuwe businessideeën in samenwerking met partners. Bijvoorbeeld een ‘Airbnb voor parkeerplaatsen’. “Tijdens piekdrukte is verkeersruimte schaars, wat voor automobilisten leidt tot extra reistijd wegens het zoeken naar een parkeerplek. Oplossing: het beschikbaar stellen van privéparkeerplaatsen, waar zoekende automobilisten middels een app naartoe kunnen navigeren. De klant is als gevolg sneller op zijn bestemming en veroorzaakt bovendien een lagere CO2-uitstoot.”

T-Mobile voorziet verder samen met een partner binnenvaartschepen van sensoren die de kapitein ondersteunen bij het besturen van het schip. Dit voorkomt ongelukken en leidt tot lagere brandstofkosten door een efficiëntere van varen.

Gevraagd naar een ‘kampioensvoorbeeld’ van IoT als businesscase, noemt Larsen GO Sharing, een startup die Europa wil veroveren met elektrische deelscooters. Het Eindhovense bedrijf is inmiddels actief in dertien regio’s in Nederland. Geheim van de businesscase? De slimme sensoren die ervoor zorgen dat ze de toestand en positie van de scooters kunnen monitoren. “GO Sharing wist dat er behoefte was aan eenvoudig en goedkoop transport, met name onder jongeren. Het systeem is flexibel: de klant kan de scooter per minuut huren. De sensoren helpen diefstal van de scooters tegen te gaan. Bovendien kan GO Sharing dit systeem eenvoudig opschalen. Het is een supersucces.”

Maar hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In de whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen. Het begint in ieder geval met denken vanuit de klant, zegt Larsen. Welk probleem heeft mijn klant en hoe kan ik het oplossen? Hoe kan ik profiteren van goede connectiviteit? “In het geval van GO Share was het probleem van de klant de behoefte aan flexibele mobiliteit.” Kijk daarnaast of je een product kunt ontwikkelen dat je kunt opschalen. “Dat maakt de kosten per gebruiker lager.”

De investeringen voor ontwikkeling zijn in ieder geval geen belemmering meer. T-Mobile biedt ondernemers tot 2025 kosteloos toegang tot het IoT-netwerk. “Tien jaar geleden kostte het 10.000 euro investeringsgeld voordat je kon beginnen. Nu kan een tiener in een garage iets ontwerpen."

T-Mobile ondersteunt ondernemers met connectiviteit: de basis voor samenwerken, interactie en bereikbaarheid. Maar het helpt ondernemers ook met inspiratie en handvatten om de uitdagingen van digitale transformatie de baas te zijn. In deze serie artikelen verkent De Ondernemer in samenwerking met T-Mobile de kansen van digitale transformatie. Van 5G kansen zien naar kansen pakken: download de whitepaper met 5 stappen voor een concrete businesscase.

tracking pixel