Nieuws Actueel
Hevea zet laars op de grond in Amerika
Het was 2012 en Hevea stond voor een belangrijke keuze, zegt directeur Allard Bijlsma: "We hadden voor onszelf een visie gemaakt op 2020. We konden verbreden, dus ons op andere producten gaan richten. Verder groeien in Europa. Maar we konden ons ook gaan richten op Amerika. We besloten te blijven focussen op werklaarzen, groei te zoeken in Europa, maar ook een echte gooi te gaan doen naar uitbreiding in Amerika."
Nu was dat niet eenvoudig, zo wisten ze al in Raalte. Amerika was een blinde vlek voor het bedrijf. Het land kent andere regelgeving, andere populaire merken en de hele industrie van werklaarzen was er op andere leest geschoeid. Bijlsma, die toen net binnen was als CEO en al veel internationale ervaring meebracht van zijn vorige werkgever Phillips, had echter een prooi op het oog: Onguard.
"Het was de perfecte kandidaat voor ons. Ik wist dat het 100 procent eigendom was van een partij die er al tien jaar in zat en het ooit van Bata had overgenomen. Ik vermoedde dat ze wel open zouden staan voor verkoop."
(Tekst loopt door onder foto)
Te laat
Dat gevoel in oktober 2012 klopte, maar kwam te laat. Onguard werd een paar maanden later verkocht aan een private equity fonds.
Toch hield het de Raaltenaren niet tegen. "Ik sprak de eigenaar en zei: ik weet dat je het verkocht hebt, maar ik wil toch langskomen. Na wat heen en weer mailen en bellen, spraken we af op een beurs. Na drie dagen door een halve meter sneeuw lopen, wist ik: dit moeten we hebben."
Een jaar verstreek waarin vooral werd verder gebouwd aan de dominante positie op de Europese markt, met een marktaandeel tussen de 30 en 60 procent. Ondertussen bleef Hevea op Onguard loeren. Toen het private equity fonds werd verkocht aan het beursgenoteerde Ansell, zag Bijlsma zijn kans schoon. "Een grote club die vooral de werkhandschoenen van het private equity fonds wilde hebben. Ik belde met de CEO en zei: jullie hebben een werklaarzenmerk, een weesje en ik wil het adopteren!"
New York
Vele gesprekken volgden en de partijen kwamen geregeld samen in New York. Na 1,5 jaar aan dinerafspraken en vergaderen, kwam het beslissende moment. "Eind 2015 waren ze eruit. Ze wilden het aan ons verkopen. Wij waren een semi-strategisch koper. We vormden geen nieuwe concurrent en we boden een reële prijs. En Ansell wilde ook dat de medewerkers goed terecht zouden komen."
Over de hoogte van de prijs laat de Hevea-directeur zich niet uit. Afgesproken is dat de boeken in Raalte alleen open zijn voor de betrokkenen: de lokale en nationale vestigingen van de Rabobank, Gilde Equity Management (eigenaar van Hevea) en het Bedrijfsleningenfonds van het ministerie van Economische Zaken. "Het is dit consortium geweest dat de koop uiteindelijk mogelijk heeft gemaakt."
In januari 2016 werd de intentieverklaring getekend. Het was voor Bijlsma het moment van de opluchting. "Na jaren aan voorbereidend werk, deskresearch, relatie opbouwen en dat met een compleet team van mensen, was het dan eindelijk zo ver. Toen wisten we: dit gaat echt gebeuren."
Geheim
Mede vanwege de beursnotering van Ansell, geschiedde het verkoopproces in het grootste geheim voor de buitenwacht. Een paar weken terug werd het bekendgemaakt: "Ik weet nog goed dat we het eindelijk bekend mochten maken. Ik zat in het buitenland en sprak de circa 500 collega's tegelijk toe via een videoverbinding. Ik had nog maar net uitgebracht dat we Onguard hadden gekocht of de verbinding kraakte. 'Even wachten met praten, Allard', zei een collega. 'Ze staan hier op de stoelen.' Het gekraak bleek het gejuich van de medewerkers te zijn. Iedereen hier voelde meteen aan dat het een grote stap betekent voor ons bedrijf."
(Tekst loopt door onder foto)
In cijfers
Hevea uit Raalte is producent van werklaarzen en nu eigenaar van de merken Dunlop Protective Footwear en Onguard. Beide merken zullen ook blijven bestaan.Drie productievestigingen: Raalte, Portugal en Amerika.Omzet: 100 miljoen euro per jaar.Productie: 7 miljoen laarzen per jaar, 150.000 per week. Afzetmarkt: 3 procent in Nederland, 97 procent voor de export.Geheim recept: Purofort, het 'Goretex' van de werklaarzen.
Wat merkt Raalte?
Er is een groeiende vraag naar hooggeschoold personeel bij Hevea in Raalte waar het wereldwijde management en een deel van de productie is gevestigd. Ook groeit het aantal vaste banen in de productie.De huidige productiehal is kortgeleden nog met 20 procent uitgebreid.In Raalte werken mensen die in een straal van 70 kilometer om het dorp wonen. Het bedrijf trekt specialisten die zich vanuit het zuiden en westen van Nederland in de regio vestigen.
Directeur Allard Bijlsma: "Het aantal vaste banen groeit verder, iets wat afgelopen jaren sowieso al met 15 procent toenam. En voor de huidige mensen wordt het werk interessanter. Zij gaan hun collega's in Amerika helpen om de kennis uit Raalte toe te passen in hun werk. Er zullen opnieuw heel wat ritjes naar Schiphol volgen, maar nu omdat we er definitief voet aan de grond hebben gezet."