Nieuws Actueel

Hippe conceptstore Kweek Bergen op Zoom opent nieuwe winkel

Een hippe winkel, waar je producten koopt die in Bergen op Zoom zijn gemaakt en ook nog lekker kunt blijven hangen met een latte macchiatio en een stuk taart: dat is concept store Kweek. Het grootsteedse concept slaat aan, want bij de opening van de nieuwe winkel aan het Zuivelplein liep het afgelopen zaterdag storm. Dat schrijft BN De Stem.

Marjo Peppelaar | Foto: Tonny Presser 6 november 2017

Bergen op Zoom Kweek hippe conceptstore

De twee eigenaressen, Joyce Nieuwenhuijse en Sanne Feenstra, hadden er hun handen vol aan om de rijen bij de kassa weg te werken. Het kan dus echt: hip in Bergen op Zoom.

Duurzaam en lokaal

Kweek ging een jaar geleden open in de Fortuinstraat. ,,Aan de opzet is weinig veranderd. Onze missie is nog steeds: unieke en duurzame producten van vooral lokale producenten. Zo brengen we de klant en de maker bij elkaar, daarom hangt ook op elke kast een verhaal over de producent", vertelt Sanne Feenstra. Ze wijst naar de maker van de Suzip 'upcycling' tuinkassen waarin de ramen van een oud schoolgebouw zijn verwerkt. ,,Die woont hier in de buurt"', vertelt ze. Bij Kweek staan twee van die bijzondere kassen. Een goepje kinderen zit in zo'n kas tekeningen te maken.

Lees ook: Verkoopklasje voor ondernemers gooit hoge ogen in Bergen op Zoom

Locatie

Op de vorige locatie kon het ondernemende duo niet realiseren wat ze met Kweek voor ogen hadden, zegt Joyce Nieuwenhuijse. ,,We hebben foto's gemaakt van alle leegstaande panden in de binnenstad. Toen we dit monumentale pand zagen, viel onze mond open. Als dit eens zou lukken, dachten we."

Concept

De winkel in de Fortuinstraat kwam nog voort uit de Retailacademie van het BinnenstadsLab. Ook hier huren de producenten een kast of een deel van de winkel. Er zijn nu dertig lokale producenten van bijvoorbeeld sieraden, kinderkleding, boeken en cadeautjes betrokken bij Kweek. ,,We hebben nog ruimte voor meer lokale producenten. Daarnaast kopen we ook zelf producten in die aansluiten bij ons concept, bijvoorbeeld de 'eerlijke' zeepjes. En we willen ook ruimte bieden voor culturele evenementen", vertelt Feenstra.

Workshops

Onder de noemer Kweek je ambacht start Kweek binnenkort met creatieve workshops als granny square's haken en papercutting onder leiding van designer Loreen Swaab uit Bergen op Zoom, de maakster van de cactus-sombrero's.

Deelnemers

Een nieuwe deelnemer bij Kweek is Gertrude van der Linden die daar een Stadsplantenwinkel heeft. Van der Linden is vormgever en heeft al een paar boeken gemaakt, die natuurlijk ook bij Kweek te koop zijn. Met evenveel creativiteit maakt ze nu werk van haar groene vingers. Elke donderdag zit Gertrude in de kas en geeft adviezen over planten en helpt met verpotten. Daarnaast verkoopt ze ook planten. ,,De hippe planten die je voorbij ziet komen op Pinterest. Sanne en Joyce wilden in de winkel een urban jungle creëren, daarom hebben ze mij erbij gevraagd."