Nieuws Actueel

Hoe André Rieu (goed voor 25 miljoen) de wereld verovert met zijn familiebedrijf

De rechtszaak rond twaalf panfluitende kinderen vormt een smet op het miljoenenbedrijf van André Rieu. In dit stuk lees je over de omzet, rolverdeling en het succesgeheim van André Rieu Productions BV, onder leiding van André en zoon Pierre.

Redactie De Ondernemer 25 oktober 2017

Andre rieu pierre rieu andre rieu productions

De Inspectie SWZ was er in 2015 na zeven mooie concerten op het Vrijthof in Maastricht als de kippen bij: ,,Meneer Rieu, wij hebben geconstateerd dat...''

233.000 euro

De totaal verraste orkestleider bleek twaalf panfluitende Roemeense kinderen van 13 tot en met 16 jaar tot middernacht te hebben laten doorwerken. Boete: enkele duizenden euro's per kind per avond. Het totaalbedrag telt op tot ruim 233.000 euro. ,,Absurd'', zei Rieu. ,,Ik ga in beroep.''

Zeven concerten

Dat diende gisteren in Roermond. Zonder André zelf; die is in Amerika. Maar met advocaten van beide partijen. Het steekt Rieu vooral dat de inspectie alle zeven concerten toekeek, in plaats van na één concert al in te grijpen.

Textiel naaien

,,We hádden het inderdaad moeten weten'', zegt Pierre Rieu, zoon en manager van André. ,,En als we die kinderen nou tot midden in de nacht textiel hadden laten naaien, had de boete nog veel hoger mogen zijn. Maar die kinderen hebben de tijd van hun leven gehad. Die denken er nu nóg aan terug. En waarom niet na één concert naar ons toegekomen?'' De bestuursrechter doet op 4 december uitspraak.

110 monden

André (68) en Pierre (36) Rieu staan als president-directeur respectievelijk vice-president samen aan het hoofd van André Rieu Productions bv, die 110 monden voedt. Het bedrijf haalde vorig jaar met 71 optredens ruim 34 miljoen euro omzet, volgens Billboard. De bv Rieu verkocht 438.398 kaartjes.

Andre rieu pierre rieu vrijthof 2

Doorzettingsvermogen

André en Pierre wonen wonen naast elkaar in het schilderachtige kasteeltje Huis de Torentjes aan de voet van de Sint-Pietersberg in Maastricht. "Ik woon op twintig seconden van pa", zei Pierre in een interview met het AD. Zowel uiterlijk als innerlijk kennen vader en zoon overeenkomsten. Eén karaktereigenschap delen ze zonder meer: doorzettingsvermogen. Een uiterst taai soort vasthoudendheid die het doorlopende succes bepaalt van het familiebedrijf, dat nagenoeg de gehele planeet platwalst. Letterlijk.

Muzikaal exportproduct

Van Belfast en Boekarest tot Melbourne en Mexico Stad, overal dansen liefhebbers op de romantische melodie van de Weense wals. Samen met het contingent Nederlandse dj's behoren de Maastrichtse violist en zijn Johann Strauss Orkest al jaren tot dé muzikale exportproducten van de Lage Landen.

Verbetenheid

Pierre: "Mijn vader is een perfectionist en doorzetter. Dat bewonder ik in hem. Tegelijk kan ik me aan die verbetenheid tegen de klippen op ook weleens ergeren. Laat toch gaan, denk ik dan."

Directieniveau

André: "Voor ons bedrijf is Pierre onmisbaar, een allround genie. Pierre begon op de onderste trede, nu staat hij op directieniveau. Hij kan afschuwelijk veel dingen tegelijk doen. Als ik zeg: 'Denk je daar nog aan...' dan is het al gebeurd. Zo eventjes, met z'n telefoon onder tafel."

Allrisk

Toen André Rieu en zijn orkest voor de eerste keer naar de Verenigde Staten reisden, wachtten er op de kade in New York drie toerbussen die verzekerd moesten worden. "Niemand was zo gek om drie bussen, een compleet orkest met instrumenten, allrisk te verzekeren. Pierre ging een paar dagen eerder naar Amerika, struinde door de stad en vond een verzekeraar. Hij was net 19, werkte pas een half jaar. Geloof me, het is net zo'n doorzetter als zijn vader."

Privé en zakelijk

Als privé en zakelijk zo verknoopt zijn, lopen familieband en familiebedrijf dan niet voortdurend door elkaar? Pierre: "Dat viel in het begin ook niet mee. Nadat ik heel het bedrijf had doorlopen en de leiding kreeg, werd ik voorgesteld aan het personeel. 'Mijn' personeel welteverstaan, want ineens was ik de baas. Ik weet nog dat pa en ma er met tranen in hun ogen bij stonden − bij mij liep de dunne poep langs mijn benen de schoenen in.

Andre rieu pierre rieu vrijthof

Werkgever

Ik moest mijn eigen stijl en systeem in het bedrijf brengen, maar na drie weken zag ik mijn vader in een werkgever veranderen. 'Waarom is dit niet klaar, waarom is dat niet gebeurd...?' Toen voerden we een goed gesprek. Sindsdien is de werkverdeling duidelijk. Ik bemoei me met alles buiten de muziek. Van de techniek en de decorstukken tot het filmen met een drone, zoals tijdens de concerten in Roemenië."

Platenmaatschappijen

Rieu heeft ondanks dat hij er moeilijk voet al de grond kreeg bij grote platenmaatschappijen, nog altijd druk bezig Amerika te veroveren. Waar komt die drang toch vandaan om overal ter wereld de blijde boodschap van de wals te verkondigen? Tot aan het heelal toe, want André Rieu wil nog steeds de eerste man zijn die op de maan musiceert, zo kondigde hij jaren geleden aan. Een optreden op de Noordpool staat weliswaar in de ijskast, maar kijk niet gek op als hij op een dag in een kolossale iglo in het Arctisch gebied concerteert.

Ultieme fantasie

Pierre: "Zo is pa nou eenmaal. Als jongen had hij een droom: muziek brengen onder alle mensen. En al valt er soms niet tegenop te werken: hij verwezenlijkt die ultieme fantasie."

3 succesgeheimen

Waarom is André Rieu nationaal en ook internationaal zo bekend? Drie wetenschappers van de Universiteit Maastricht onderzochten het ‘fenomeen’ André Rieu en verwerkten hun bevindingen in een boek. Zij geven drie verklaringen voor het succes:

  • Rieu geeft veel optredens op pleinen. Dat kennen we uit de Middeleeuwen, het hele volk wordt betrokken, het straalt collectiviteit uit.
  • Rieu maakt laagdrempelige klassieke muziek. De elite kijkt neer op deze vorm van cultuur. Rieu speelt daarmee door grapjes te maken over deze elite en ze een beetje op de hak te nemen. Hij walst over de vooroordelen heen.
  • In de registraties van de concerten van de Limburgse muzikant zijn nooit spelende handen te zien. Bij klassieke orkesten wordt vaak ingezoomd op de handen die piano of klarinet spelen, dat toont de virtuositeit van de muzikanten. Maar Rieu zet juist in op emoties.

Vergaderen

Vergaderen gebeurt in huize Rieu, waar het kantoor is gevestigd, zo min mogelijk. De top van het bedrijf komt elkaar op de trap of in de gang tegen. "Als ik mijn meisjes een schone luier gaf en pa kwam langs, wisselden we aan de commode informatie uit", zegt Pierre.

Burn-out

Bijkomend voordeel van de innige band tussen vader en zoon is dat Pierre een oogje houdt op de gezondheid van zijn vader, die begin 2012 werd geveld door een burn-out. "Gelukkig ligt dat achter ons, maar ik zie erop toe dat zoiets nooit meer gebeurt. Vervelend als ík een spier verrek, maar als hij een schouderblessure heeft, is dat een groot probleem. We sporten samen onder leiding van een personal trainer. Een beul, mag ik wel zeggen."

Belasting

André: "Het is heerlijk om zo met je zoon om te gaan. We hebben het hier zo goed. Mensen vroegen me weleens: waarom verhuis je niet lekker naar Monaco? Ik heb het nooit overwogen. Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik dat oneerlijk vind. Geen belastingparadijzen voor mij. Als iedereen belasting betaalt, is alles toch opgelost? Ik zou niet zonder Nederland en zeker niet zonder Maastricht kunnen.''

Top 15 rijkste Nederlandse artiesten

André Rieu behoort tot de rijkste muzikanten van Nederland. Hieronder de top 15:

15. JAAP VAN ZWEDEN

7 miljoen euro

14. JOHN EWBANK

7 miljoen euro

13. GORDON

7 miljoen euro

12. FERRY CORSTEN

9 miljoen euro

11. HARDWELL

10 miljoen euro

10. GERARD JOLING

12 miljoen euro

9. RENÉ FROGER

12 miljoen euro

8. JAN SMIT

12 miljoen euro

7. MARTIN GARRIX

12 miljoen euro

6. AFROJACK

13 miljoen euro

5. FRANS BAUER

14 miljoen euro

4. WESSEL VAN DIEPEN

20 miljoen euro

3. ANDRÉ RIEU

25 miljoen euro

2. ARMIN VAN BUUREN

36 miljoen euro

1. TIËSTO

100 miljoen euro

Voor ons bedrijf is Pierre onmisbaar, een allround genie. Pierre begon op de onderste trede, nu staat hij op directieniveau

André Rieu