Nieuws Actueel

Hoe twee tegenpolen het krachtige Enschedese Penosa werden

Ze zijn totaal verschillend, maar ze vullen elkaar perfect aan. Anouschka Gouma en Sheila Dilling ontmoetten elkaar bijna tien jaar geleden op de P&O-opleiding, waarna ze samen een bedrijf startten. “Één en één is drie”, en die gebundelde kracht zetten ze met veel plezier in voor hun Enschedese personeel- en organisatiebureau Penosa.

Esther Reinders | Foto: Roy Ensink 12 januari 2018

Anouschka Gouma Sheila Dilling Penosa

Sheila houdt van praten en Anouschka luistert liever. Anouschka houdt van theorie en Sheila bedenkt graag nieuwe plannen. Sheila vindt verkopen leuk, Anouschka is daar erg blij mee. En andersom is creatieve Sheila blij dat Anouschka heel planmatig werkt: “Ik kijk met verwondering naar hoe het is gegaan. In het begin kenden we elkaar nauwelijks, maar we bleken tegenpolen te zijn die elkaar goed aanvullen.”

De buitenwacht gaf hen het advies om vooral geen vriendinnen te worden, want dat zou niet werken. Ze spraken duidelijk af nooit spontaan bij elkaar op de koffie te komen en geen cadeautjes voor elkaars kinderen te kopen als die jarig zijn. Toch zijn ze in de loop van de jaren met elkaar vergroeid geraakt en nu kunnen ze wel zeggen dat er toch een vriendschap is ontstaan.

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw was op een haar na de beste HR-professional van Nederland

Behoefte aan ondersteuning

Het afstudeeronderzoek ‘effectiviteit van personeelsmanagement in het mkb’ bracht hen samen. “De hele studie was gestoeld op het grootbedrijf, maar juist in het midden- en kleinbedrijf is behoefte aan ondersteuning op gebied van personeel en organisatie”, zegt Anouschka. Met hun bedrijf nemen ze werkgevers werk uit handen. Sheila: “Vroeger gaven we trainingen om onze kennis over te dragen, maar nu zetten we die kennis in voor de klant. Ondernemers willen gewoon dát het gebeurt.”

De dames helpen op het gebied van verzuim, personeelsadministratie, sollicitaties en arbeidsrecht. Ze zijn gesprekspartner voor zowel de werkgever als zijn medewerkers en ze houden beide van een strategische aanpak. “Wij kijken mee, wij springen bij en wij pakken aan.”

Denken in mogelijkheden

Mkb-ondernemers zijn vaak onvoldoende bekend met de wet en regelgeving of kleine ondernemers zien niet hoe ze passend werk kunnen bieden. De vrouwen van Penosa weten er wel raad mee: “Wij denken altijd in mogelijkheden.” Anouschka: “Werkgevers weten bijvoorbeeld ook niet dat je invloed kan hebben door simpelweg contact te zoeken met de bedrijfsarts.”

In hun vrije tijd doen beide vrouwen ieder hun eigen ding. Sheila noemt zichzelf een buitenmens en ze is dol op rijden; zowel in haar cabrio als op een van haar paarden. “Helaas kom ik er niet aan toe momenteel, dat zou ik wel weer willen. Mijn dochter rijdt nu de paarden.” Anouschka is dol op koken en ze is gefascineerd door Italië. Spontaan ontstaat het plan om eens samen met de cabrio door Italië te rijden.

Niet afschrikken

In hun werk staan aandacht en menselijkheid centraal. Van salaristabellen moeten ze niets hebben en ze laten zich ook niet afschrikken door een sollicitant die elf jaar geen werk had. Trots: “We hebben naar zijn verhaal geluisterd en later is hij aangenomen.”

Om hun producten transparanter en inzichtelijker te maken, werken ze voortaan met abonnementen. Sheila: “We zijn hier heel enthousiast over, dit is gewoon dé manier hoe het voortaan moet!” Anouschka: “Bovendien proberen we altijd fun in te brengen!”