Nieuws Actueel
Hoe Bob Marley voortleeft als audiomerk
De nazaten van reggaezanger Bob Marley richtten enkele jaren geleden een bedrijf op dat bluetoothspeakers, draaitafels, koptelefoons en andere audiotechnologie maakt. Met hun houten behuizing zien de producten er exotisch uit, maar ze zijn vooral gebouwd op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dat schrijft HLN.

Koptelefoons, oortjes, draaitafels en luidsprekerboxen in een behuizing van bamboehout, hennep en gerecycleerd plastic, aluminium en karton: alleen al de materialen waaruit de producten van House of Marley zijn gemaakt verraden dat het hippe Amerikaanse audiomerk duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. En dat werkt, want het merk, dat ook gewoon kortweg 'Marley' wordt genoemd, is wereldwijd hoge ogen aan het gooien en vindt via elektrowinkelketens als Vanden Borre en Fnac stilaan ook zijn weg naar de Belgische consument. Doet de naam overigens geen belletje rinkelen? Juist: het hele gamma van muziekproducten is geïnspireerd door reggaezanger Bob Marley, die ondertussen al 37 jaar overleden is.
Bob Marley
Maar ondertussen leeft hij, naast zijn muziek uiteraard, ook verder in audio-apparatuur. House of Marley, het bedrijf dat de erfenis van de reggaezanger beheert, stampte in 2010 een elektronica-afdeling uit de grond met de bedoeling om muziekproducten te maken die Marleys ecovriendelijke imago konden uitdragen. Zoon Rohan Marley (45), de bezieler van het project, huurde daarvoor productspecialisten in om een reeks authentieke en duurzame muziekproducten te bouwen. Een jaar later kwamen de eerste producten - een koptelefoon en een boombox - al op de markt. De afgelopen zeven jaar werd het gamma geleidelijk uitgebreid en kwam ook het commerciële succes: vorig jaar brachten de elektronicaproducten een totaal van bijna 20 miljoen euro op.
Duurzaamheid en galm
Het belangrijkste verkoopargument van de producten, zo vertelde Rohan Marley aan het Amerikaanse maandblad Forbes, is dat ze "spirituele en materiële balans" naar de luisteraar brengen. Dat werkt ook bij het overwegend jonge publiek van 16- tot 30-jarigen waarop het merk vooral mikt, zegt Belgisch importeur Frits De Groot. "Dat je als fabrikant van elektronicaproducten niet meedoet aan de plasticsoep, en producten maakt die voor een groot stuk gebouwd zijn uit gerecycleerde materialen, slaat aan bij dat jongere publiek."
Hout
Hout is een erg prominent materiaal in alle producten van House of Marley, wat ook impliceert dat ze een mooie, volle klank leveren. "De audiotechnologie in de producten is speciaal ontwikkeld op een zo warm mogelijke akoestiek", zegt De Groot. "Een akoestische gitaar, een piano of een viool zijn ook uit hout gemaakt, omdat dat materiaal nu eenmaal een mooie galm geeft. Daarom zit het in alle producten. Zelfs in de oortelefoontjes."
Magie
De producten van House of Marley zien eruit alsof ze alleen maar in wietshops worden verkocht, maar ook dat is een deel van de magie die het bedrijf errond wil optrekken. De producten hebben ook allemaal namen die refereren aan Bob Marleys songteksten. Een draaitafel kreeg bijvoorbeeld de naam 'Stir it Up' mee. Hoofd- en oortelefoongamma's heten 'Buffalo Soldier', 'Positive Vibration' en 'Liberate', naar drie andere bekende songs van de reggae-artiest. Een bluetoothspeaker heet 'Get Up Stand Up'.
Duurzaam
"Vanzelfsprekend staan de songteksten van Bob Marley centraal in het hele productgamma", zegt De Groot. "Ze raken, ook na meer dan veertig jaar, nog altijd een filosofische snaar. De merkidentiteit van de producten hangt ook weer niet te sterk samen met de zanger: het jongere publiek dat onze producten koopt en dat niet is opgegroeid met Marleys muziek, is vooral te vinden voor de duurzaamheidsgedachte erachter. Bob Marley was daar in zijn tijd een pionier in, maar het is natuurlijk een veel universeler idee. Voor jongere consumenten zal Marley wellicht veeleer bekend staan als dat merk met de houten audioproducten."
De producten raken, ook na meer dan veertig jaar, nog altijd een filosofische snaar