Nieuws Actueel
Hoe cd-hoesjes producent Naber Plastics zichzelf opnieuw uitvond
In vier, vijf jaar tijd naar een omzet van 21 miljoen euro. En dat ook nog met compleet nieuwe producten. Het Waalwijkse Naber Plastics onderging de afgelopen vijf jaar een ware metamorfose.

In vrijwel niets lijkt het bedrijf meer op de onderneming die het bij de start in 1989 was. Het familieconcern heeft de koers compleet verlegd naar andere markten en productgroepen en bleek daarin succesvol. Innovatie is volgens algemeen directeur Wim Naber (57) het sleutelwoord in dit verhaal.
Verliesgevend
Sinds de oprichting in 1989 was Naber Plastics, een vrij traditioneel spuitgietbedrijf, vooral actief als producent van cd-doosjes. Wat heet: met een jaarlijkse omzet van 25 miljoen euro en ruim 100 medewerkers was het zo'n beetje Europees marktleider. Maar de klad kwam in de cd-branche. De wereldwijde overcapaciteit en hevige concurrentie uit het Verre Oosten dwong Naber tot het vinden van een alternatief voor deze inmiddels verliesgevende activiteit. Het bedrijf, dat tussendoor nog even een hagelnieuw bedrijfspand in Waalwijk liet verrijzen, richt zich sinds 2013 vooral op allerhande verpakkingen voor de voedselindustrie. ,,Het goed en veilig verpakken van levensmiddelen is steeds belangrijker geworden."
Bloembolkratten
Het Bedrijf produceert inmiddels talloze verpakkingen. Van tomatenbekers tot bakjes voor salades. Maar ook vleeshaken voor de vee-industrie, kratten voor bloembollen of champignonbakjes. En niet te vergeten: elk jaar zo'n 60 miljoen bloemenemmers. Voor Naber en zijn 54 medewerkers - waaronder zoon Mike (28) en dochters Steffi (27) en Maud (25) - is het de uitdaging om steeds weer nieuwe productgroepen, branches en toepassingen te vinden. ,,We willen niet meer afhankelijk zijn van één productgroep, zoals in de tijd van de cd-doosjes. Door onze nieuwe vindingen zijn we nu een goede partij in allerlei sectoren. Een saladebakje lijkt altijd hetzelfde. Niets is minder waar. Wij maken het lichter of makkelijker in gebruik.''
BOV-trofee
Vanwege het innovatieve karakter won Naber dit jaar de BOV-trofee, één van de meest prestigieuze Midden-Brabantse ondernemersprijzen. De oprichter en huidig eigenaar van de Waalwijkse spuitgieter ziet die prijs vooral als een mooie erkenning voor de transitie die bedrijf en medewerkers hebben doorgemaakt.
Naamsbekendheid
,,We staan er nu compleet anders voor dan een paar jaar geleden. Door de BOV-trofee neemt ook de naamsbekendheid toe. Nu wordt het misschien wat makkelijker om gekwalificeerd technisch personeel te vinden.'' En dat is hard nodig om de verwachte groei mogelijk te maken. In de bedrijfshal staan nu nog 52 spuitgietmachines die vrijwel onafgebroken kunststofproducten uitspuwen. Maar er is ruimte voor 76 machines. ,,We kunnen nog wel even vooruit.''
Zo afhankelijk als in de tijd van cd-doosjes willen we niet meer zijn