Het kersenseizoen kwam dit jaar later op gang dan andere jaren. Het koude voorjaar maakte dat de eerste kersensoort ruim een week later dan gebruikelijk rijp was, schrijft het Brabants Dagblad. Maar het blijkt uiteindelijk toch goed kersen eten in de Bommelerwaard.
In acht tot tien weken tijd moeten de telers van kersen hun oogst zien te verkopen. Vaak gebeurt dat in de boomgaard zelf, want op eigen land mogen eigen producten worden verkocht.
Zoals bij Ria Nendels aan de Hogeweg in Rossum. Al twintig jaar heeft ze een stalletje in de boomgaard, met behalve kersen ook pruimen en ander zacht fruit. En in het najaar heeft ze appels en peren. "Het is hard werken voor ons gezin in deze tijd", zegt Nendels. "De kinderen zijn al het huis uit, maar komen nog wel steeds helpen als het kersentijd is. We plukken wat we denken af te zetten op een dag. Als het héél warm is, komen er wat minder mensen. Maar het is ook erg leuk, hoor. Je ziet vaak dezelfde mensen terugkomen."
Anita van Bemmel is zo'n vaste klant die regelmatig opduikt in de Rossumse boomgaard. "Ik kom hier voor de pruimen, die zijn echt het lekkerst hier."
Maak kennis met drie verschillende kersentelers uit de Bommelerwaard:
De uitbater van Camp David verheugt zich al op de Regina
Camp David heet de uitstalling aan de Veersteeg in Kerkdriel. Vernoemd naar het vakantieverblijf van de Amerikaanse president Barack Obama. Nu klinkt dat aardig overdreven voor een houten constructie met een parkeerplaats met picknickbanken ervoor. Maar voor Annie van Herwaarden (72) en haar familie is het ook een soort zomerverblijf, dus die naam misstaat toch niet. Zo'n acht weken per jaar, zeven dagen per week, is ze hier te vinden in de kraam. Een werktafel om de kersen te sorteren en een aantal stoelen zijn dan ook geen overbodige luxe. Die stoelen zijn ook regelmatig bezet door iemand die niet louter voor de kersen, maar ook voor de gezelligheid komt.
Van Herwaarden zit sinds 1978 in de kersen. Camp David staat er nu vier jaar. Vijf soorten kersen biedt ze aan. Niet allemaal tegelijk, maar achtereenvolgens zijn de Sweet Early, de Burlat, de Merchant, de Kordia en de Regina rijp. "Voor de Kordia komen de mensen echt terug."
Zelf kan ze zich al verheugen op de Regina. "Dat is een heel lekkere, een echte vleeskers." Nieuwe kersen worden gebracht. Zelf plukt ze ze niet meer. "Ik doe alleen nog de kraam. Hartstikke leuk."
Muziek in z'n oren, zomerfruit op tafel, perenbomen om hem heen
Henk van Kessel heeft zijn oordopjes in. De 15-jarige trekt ze natuurlijk meteen uit zijn oren als een klant zich meldt bij 't Fruithuuske, op de hoek van de Van Heemstraweg en de Achterdijk in Rossum. Henk luistert lekker naar zijn eigen muziek. Begrijpelijk, als je anders alleen de hele dag het verkeer voorbij hoort razen.
Henk staat in een kleine caravan aan de rand van een boomgaard. In tegenstelling tot wat bij de meeste kersenstalletjes het geval is, staat hij hier naast perenbomen en niet naast kersenbomen. Dat lijkt raar, maar voor de familie Van Kessel is dit een volstrekt logische oplossing. "Onze kersen groeien langs de Veilingweg in Velddriel, maar daar zitten we niet gunstig aan de doorgaande weg. En hier bij de peren hebben we wel zo'n goede plek."
Behalve kersen - de soorten Schneiders en Regina - verkopen de Van Kessels ook aardbeien en ander zomerfruit. "De aardbeien zijn ook van onszelf, maar de rest kopen we in. Sommige klanten vinden dat fijn, vandaar."
Voor Henk is het niet de eerste zomer dat hij in 't Fruithuuske staat te verkopen. "Dat doe ik al een paar jaar. Maar niet elke dag, hoor. Wij hebben thuis veel kinderen."
Klanten wilden ook wel 'n bakkie; zo werd de stal een winkel met horeca
Vroeger, toen ze nog hoogstamkersen hadden, moest Antoinette Leenders met blikken rammelen tussen de bomen om de vogels weg te jagen. Tegenwoordig hebben ze alleen overkapte laagstamkersenboomgaarden, dus dat is niet meer aan de orde.
Leenders is vooral te vinden in Natuurlijk Kersvers, de winkel net buiten het dorp Kerkdriel, en op het overdekte terras. "Maar ik vind het nog steeds leuk om mee te plukken of om de kersen op te halen. Lekker rustig."
Een jaar of acht geleden veranderde de familie Leenders het kersenstalletje in een winkel met horeca. "De fietsers zagen dat ik met de koffie rondging voor het personeel", weet ze nog. "En die wilden dan ook een bakkie. Of ze wilden bij mij naar het toilet of iets dergelijks. Tja, zo groeide het uit van een stalletje tot dit."
Ze verkoopt meer dan vijf verschillende soorten kersen (Burlat, Merchant, Kordia, Karina en Regina). Kweeperen en mispels komen van het eigen land, veel andere groente en fruit uit de buurt. En natuurlijk zijn er ook allerlei kersensiropen en -jammetjes.
Het blijkt een geliefde stop voor oma's met kleinkinderen. Het speeltuintje draagt daar natuurlijk aan bij.