Personeel

Hoe Happy to be in Twente mkb-bedrijven helpt met internationals: ‘Deze oplossing is nodig’

 
Ook cijfers van het CPB tonen aan dat kennismigranten van belang zijn. Ook cijfers van het CPB tonen aan dat kennismigranten van belang zijn | Shutterstock
Ook cijfers van het CPB tonen aan dat kennismigranten van belang zijn | Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Net zoals in de rest van Nederland schreeuwt ook het Twents bedrijfsleven om personeel. Het project Happy to be in Twente stimuleert bedrijven aldaar om internationals, kennismigranten aan te nemen. Zowel het bedrijfsleven als de international zelf wordt daarbij geholpen.

Lees verder onder de advertentie

Het pilotjaar zit er net op, vertelt projectleider Michelle Ekkelkamp van World Trade Center Twente in De Ondernemer Live. ,,We gaan nu nog zeker drie jaar door.”

Eigenlijk begon het project nadat uit onderzoek bleek dat internationale studenten moeite hadden met de stap naar het bedrijfsleven in Twente, terwijl ze wel wilden blijven. ,,We besloten ons niet alleen op studenten te focussen, maar dit breder te trekken”, zegt Ekkelkamp. ,,De verwachting is dat we in 2035 nog een tekort van 22.000 werknemers hebben in Twente, bij ons gaat het om veel mkb-bedrijven in de maakindustrie. Een oplossing is nodig, daarom willen we bedrijven warm laten lopen voor buitenlandse werknemers. Van de monteur, tot programmeur en directeur.”

De verwachting is dat we in 2035 nog een tekort van 22 duizend werknemers hebben in Twente

Happy to be in Twente wil zowel de internationals helpen, als het bedrijfsleven. Bedrijven kunnen tegen obstakels aanlopen zoals bij het aanvragen van werkgunningen, de taal en cultuurverschillen. ,,Het pilotjaar is voorbijgevlogen. We werken met vouchers voor het inzetten van taaltrainers en cultuurcoaches. Ook hebben we voor de meegekomen partner van de international een training om hem of haar te helpen bij het vinden van een baan. Bij bedrijven helpen we de hr-afdeling in het vaardig maken van het aannemen van internationals.”

Lees verder onder de advertentie

Zwaan-kleef-aan

Het mkb in Twente reageerde over het algemeen goed. ,,We delen de verhalen van de mkb-bedrijven en juist niet van de grote bedrijven. Dan krijg je het zwaan-kleef-aan-effect.”

Een voorbeeld is Demcon, een high-end technologieleverancier met vestigingen in Twente en in het buitenland. HR business partner Nienke Morrenhof zegt hierover op de website van Demcon: ‘Voor internationale mensen hebben we volop plek. De meesten van hen waren al in Twente na een studie of promotieonderzoek op de Universiteit Twente of Hogeschool Saxion. Ze kennen de Nederlandse taal en cultuur al enigszins. Onze belangrijkste missie op internationaal HR-vlak is daarom om hen zoveel mogelijk een fijne werkplek te bieden waar ze open kunnen communiceren en waar ze gehoord worden. We koppelen nieuwe internationale medewerkers ook altijd aan een Nederlandse en internationale buddy.’

Lees ook: Personeelskrapte: migrant kan problemen arbeidsmarkt niet oplossen, wel verzachten

Lees verder onder de advertentie

Is dit project ook toepasbaar in andere regio’s? Zeker, vindt Ekkelkamp. ,,Heel Nederland kampt met dit probleem. De urgentie is hoog, dit is een oplossing.”

CPB: krappe arbeidsmarkt voor een toenemende vraag naar buitenlandse kenniswerkers

Uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat Nederland lessen uit het verleden moet trekken als het gaat om de toenemende instroom van arbeidsmigranten. De politiek moet daarbij meer oog hebben voor de langdurige inzetbaarheid van arbeidsmigranten, om het risico op grootschalige werkloosheid tegen te gaan. Vanuit het Nederlandse migratiebeleid is het de bedoeling dat migranten na een aantal jaren weer terugkeren naar hun thuisland, maar een grote groep blijft desondanks dus in Nederland. ,,Driekwart gaat na tien jaar terug naar het herkomstland, maar zeker een vierde blijft dus”, zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink. ,,Het is dus heel belangrijk dat zij langdurig inzetbaar zijn of snel ander werk kunnen vinden als ze ontslagen worden door bijvoorbeeld om te scholen.”

Bovendien zorgt de flexibele arbeidsmarkt van Nederland, door bijvoorbeeld het gebruik van tijdelijke en flexibele contracten, ervoor dat er meer arbeidsmigranten komen. Werkgevers zoeken daarbij sneller buiten de landsgrenzen naar personeel. Banen met een tijdelijk contract bieden namelijk minder inkomenszekerheid en ontslagbescherming, waardoor Nederlanders minder interesse hebben dan arbeidsmigranten.

Ook zorgt de krappe arbeidsmarkt voor een toenemende vraag naar buitenlandse kenniswerkers. Grote techbedrijven zoals ASML zoeken bijvoorbeeld actief naar buitenlandse ingenieurs, die snel gevonden worden dankzij gunstige regelingen voor expats.

Lees verder onder de advertentie