De komende jaren dreigt de Nederlandse arbeidsmarkt flink te vergrijzen, doordat veel werkenden met pensioen gaan en er minder jongeren voor in de plaats komen. Soms wordt arbeidsmigratie genoemd als een mogelijke oplossing van het verwachte personeelstekort. Maar de Adviesraad, die advies geeft aan de politiek, heeft grote twijfels of dit echt bijdraagt aan een oplossing, zo schrijft NU.nl.
Meer arbeidsmigranten nodig
De Adviesraad bekeek daarom wat de komende decennia de gevolgen zijn als Nederland elk jaar, per saldo, 50.000 arbeidsmigranten haalt, boven op de mensen die al zouden komen. Dit zou volgens de raad tot aan 2040 de problemen met vergrijzing inderdaad een stuk kleiner maken, simpelweg doordat er meer werkenden zijn.
Tot aan 2030 zouden er elk jaar per saldo 150.000 arbeidsmigranten nodig zijn. In de tien jaar erna moeten dat er zelfs 180.000 zijn.
De Adviesraad
Een volledige oplossing voor de vergrijzing is het niet. Daarvoor zijn meer arbeidsmigranten nodig. Tot aan 2030 zouden er elk jaar per saldo 150.000 nodig zijn. In de tien jaar erna moeten dat er zelfs 180.000 zijn. Dit zou betekenen dat tot aan 2040 bijna drie miljoen werkenden van over de grens moeten worden gehaald.
Migranten moeten tijdig weer vertrekken
Bovendien zouden de migranten hier niet permanent moeten blijven en ook geen partner moeten laten overkomen. Doen ze dat wel, dan is op lange termijn voor de gepensioneerde migranten en hun partners ook bijvoorbeeld weer extra zorgpersoneel nodig. Daardoor kunnen nieuwe problemen ontstaan.
Weliswaar kunnen arbeidsmigranten ook kinderen krijgen, die na een aantal jaren de arbeidsmarkt op stromen. Maar dat voordeel wordt tenietgedaan zodra de oudere generatie migranten met pensioen gaat. ,,Bij permanente arbeidsmigratie zullen op de lange termijn steeds meer arbeidsmigranten moeten worden aangetrokken om de ‘grijze druk’ te verminderen”, schrijven de onderzoekers.
Volgens de Adviesraad zou het verhogen van de AOW-leeftijd meer doen om de problemen van vergrijzing en de betaalbaarheid ervan tegen te gaan dan het halen van migranten. Ten eerste omdat mensen langer beschikbaar blijven om bijvoorbeeld in de zorg te werken. Ten tweede omdat er bij een hogere pensioenleeftijd minder mensen zijn die een AOW-uitkering ontvangen, wat gunstig uitpakt voor de schatkist.
Migranten hebben de grootste bijdrage aan de welvaart als hun kennis en ervaring complementair zijn met die van gevestigde werkenden
De Adviesraad
Arbeidsmigranten vooral lastig voor lageropgeleiden
Hogeropgeleiden en werkgevers hebben het meeste profijt van arbeidsmigranten. Daar staat tegenover dat Nederlanders die lager opgeleid zijn of werken in een laagbetaalde baan, juist vaker de nadelen ervan merken. Dit omdat zij vaak hetzelfde soort werk als migranten doen.
Toch stellen de onderzoekers dat arbeidsmigratie wel nut kan hebben. ,,Migranten hebben de grootste bijdrage aan de welvaart als hun kennis en ervaring complementair zijn met die van gevestigde werkenden”, schrijven ze. Daarbij denken ze vooral aan hoogopgeleide migranten met specifieke kennis waaraan in Nederland een tekort is.
Lees ook: Zijn arbeidsmigranten de oplossing voor het personeelstekort?