Nieuws Actueel

Hoe je rokende medewerkers kunt helpen met stoppen

Een kwart van de zware rokers sterft voor hun 65ste jaar. Dit hoorden we onlangs op het nieuws. Gelukkig zei men tegelijkertijd dat er nog wel wat tegen te doen is. Namelijk stoppen en hoe eerder, hoe beter. Stop je zelfs voor je 35ste jaar, dan word je net zo oud als iemand die nog nooit gerookt heeft. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Tinka van Vuuren | Foto: Pixabay 2 oktober 2017

Kok roken pixabay

Alle rokers weten wel dat roken niet goed voor hen is, maar stoppen toch niet. Ondernemers kunnen hierbij helpen. Zorg dat roken niet meer kan op het werk en ook niet voor de deur. Maak het hele bedrijf rookvrij. Geef geen rookpauzes. Waarom zou je als werkgever jouw medewerkers ruimte geven om hun eigen gezondheid naar de knoppen te helpen en dan ook nog hun ziekteverzuim doorbetalen? Want, rokers zijn vaker ziek dan niet-rokers.

Er is genoeg gepraat om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Zorg dat er minder gelegenheid is om te roken, dan verandert het gedrag vanzelf. Bied tegelijkertijd ook ondersteuning door een cursus 'stoppen met roken' aan te bieden.

Tinka van Vuuren is Hoogleraar Vitaliteitsmanagement.