Aangeboden door T-Mobile Ondernemen
Branded Content Actueel
Hoe MKB-uitblinker Experius talent bindt met een Chief Happiness Officer
In een tijd van recordkrapte op de arbeidsmarkt en altijd bereikbaar (kunnen) zijn, is werkgeluk misschien wel belangrijker dan ooit. MKB-uitblinker Experius (65 medewerkers) wint awards met een Chief Happiness Officer. CHO Evelien Veenman vertelt hoe het bedrijf talent aan zich bindt in de oververhitte ICT-markt. En nee, daarvoor zijn geen grote budgetten nodig. Wil jij aan de slag met het vergroten van werkgeluk en productiviteit van je medewerkers? Dit whitepaper helpt je in 4 stappen.

Vergroot het werkgeluk van je personeel in 4 stappen
T-Mobile helpt ondernemers uitdagingen de baas te zijn. Met producten en diensten die ervoor zorgen dat je medewerkers met elkaar, klanten en leveranciers in verbinding staan. Maar ook door te inspireren en informeren. In deze serie artikelen worden trends én kansen verkend in de zakelijke markt die je helpen om onbeperkt te ondernemen. Vergroot het werkgeluk van je personeel in 4 stappen. Download de whitepaper.
In de bar hangt een bord met namen van medewerkers die vorige week successen hebben gevierd, de vergaderruimtes hebben bureaufietsen en op de muur prijkt de slogan 'Great place to work'. Als je bij ICT-bedrijf Experius binnenstapt, wordt al gauw duidelijk dat werkgeluk hoog op de agenda staat. Met succes, zo blijkt uit de rijkgevulde prijzenkast op het kantoor in Utrecht. Experius won als snelle groeier zeven keer een FD Gazellen Award, staat twee jaar op rij in de top 5 Best Workplaces van Nederland en kwam deze maand nog als beste uit de bus bij het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling.
Persoonlijke aandacht
Spin in het web is Chief Happiness Officer (CHO) Evelien Veenman. Ze heeft de taak om het werkgeluk van het personeel te vergoten. “Het draait allemaal om het geven van oprechte persoonlijke aandacht. Veel bedrijven stellen de klant centraal, maar bij onvoldoende waardering voor de medewerkers stagneert de groei alsnog.”
De CHO houdt zich bezig met zaken als teamcoaching, persoonlijke coaching, het creëren van een optimale werkomgeving en het organiseren van bedrijfsuitjes. In plaats van het afnemen van functioneringsgesprekken, plant Veenman om de twee weken met elke medewerker een wandeling in het park. “Dan bespreken hoe het werkgeluk in verhouding tot werkstress en werkdruk staat. Medewerkers kunnen het heel druk hebben en zo in een flow zitten dat ze weinig stress ervaren. Maar ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze overlopen. Dan zullen we ingrijpen.”
Fuck-ups
Veenman houdt elke vrijdag 'champagne-momentjes' waarin medewerkers hun successen én 'fuck-ups' kunnen vieren. Beloning voor het (vrijwillig) delen van een misser: graaien in een grabbelton met prijzen zoals een proefles motorrijden of een dagje toeren in de Tesla van de baas. Veenman: “We willen dat mensen uit hun comfortzone gaan om te excelleren. Daar hoort ook het maken van fouten bij. Daarom belonen we medewerkers voor het delen van hun missers.”
Veenman kwam zo'n vier jaar geleden bij Experius als HR-manager. Samen met ondernemer Peter van der Reijden wilde zij het snelgroeiende bedrijf een 'great place to work' maken. Al gauw bleek dat die missie onvoldoende bij haar functietitel paste: “Een hr-manager hoort zich ook bezig te houden met regels en procedures, terwijl ik me wilde focussen op werkgeluk.”
Veenmans functie werd daarop omgebogen tot Chief Happiness Officer, naar het voorbeeld van Silicon Valley-bedrijven als Google en Zappos. “Als HR-manager heb je toch altijd de pet van organisatie op. In plaats daarvan sta ik nu aan de zijlijn en heb een coachende rol. Medewerkers weten dat ik aan hun kant sta, soms ten nadele van de organisatie. Als iemand zegt dat hij ergens anders wil werken, denk ik mee in plaats van hem binnen proberen te houden.”
Wil jij aan de slag met het vergroten van werkgeluk en productiviteit van je medewerkers? Dit whitepaper helpt je in 4 stappen.
Recordkrapte op de arbeidsmarkt
Werkgeluk is hot topic in deze tijd. Het aantal mensen met burn-out klachten is volgens de TNO-Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden toegenomen van 10 tot 14 procent.
Dankzij slimme technologie zijn we overal en altijd met elkaar verbonden. Medewerkers kunnen de druk ervaren van het altijd bereikbaar zijn, ook in de avonduren. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt. “Burn-out is niet alleen hartstikke vervelend voor de medewerker, maar ook erg duur voor een bedrijf. We zetten daarom in op preventie. Voorkomen is beter dan genezen.”
Daarnaast speelt de recordkrapte op de arbeidsmarkt een rol, al helemaal in de ICT. “Er is een chronisch tekort aan developers. Onze developers worden bijna dagelijks door recruiters benaderd of ze voor meer geld elders willen werken. Hoge salarissen kunnen we niet betalen, maar met persoonlijke aandacht houden we personeel binnenboord.”
Veenman heeft daarom nog een functie: het uitdragen en oppoetsen van het imago van Experius. Ze noemt dat 'external sunshine'. “Voordrachten, awards en media-aandacht zorgen ervoor dat we opvallen en aantrekkelijk blijven als bedrijf.” Een Chief Happiness Officer hoeft overigens geen extra geld te kosten, benadrukt Veenman. “Bij Experius gaat het slechts om een andere invulling van functies. We hebben geen HR-afdeling en werken met zelfsturende teams.”
Tips voor ondernemers
Wat ondernemers van Experius kunnen leren? Praat met je medewerkers en zorg dat je weet wat er speelt, adviseert de CHO. “Je kunt met een paar kleine aanpassingen morgen aan de slag. Als je eens per drie maanden een functioneringsgesprek houdt, doe je al meer aan werkgeluk dan de meeste bedrijven. Je kunt ook een medewerker vragen of deze zich vier uur per week met werkgeluk wil bezighouden. Start een pilot, dan ben je altijd safe.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met T-Mobile. T-Mobile helpt ondernemers uitdagingen de baas te zijn om onbeperkt te kunnen ondernemen. Kijk op T-mobile.nl/ondernemen voor de mogelijkheden.