Nieuws Actueel

Hoedenmaakster uit Kamperland start shop-in-shop

What's in a name? Voor modiste, ontwerper, kleding- en hoedenmaker Marjo uit Kamperland eigenlijk alles. ,,Als kind was ik niet altijd blij met mijn naam. Maar rond mijn 39ste verjaardag viel alles op z'n plaats en koos ik voor mijn passie: kleding maken en ontwerpen. Ik volgde een kostuumopleiding en opende een atelier aan huis. Sindsdien werk ik vol overgave als zelfstandig vakvrouw. Mijn achternaam? Vingerhoed." Marjo ontwierp en creërde inmiddels talrijke kledingstukken, maar een echte ondernemer voelt ze zich niet.

Dennis Rijsbergen en Annet van de Ree | Foto: Carrie Frederinks 20 september 2016

Winkel hoeden creatief shop in shop carrie frederiks

Waarom niet?

,,Ik volgde in mijn jeugd de detailhandelsopleiding in Middelburg en daar profiteer ik nu wel van, maar de commerciële kant was in die tijd geen onderdeel van de opleiding. Dat blijft toch lastig voor creatieve vakmensen zoals ik.''Die commerciële kant ontwikkelt Marjo nu stap voor stap in haar nieuwe atelier in de shop-in-shop-winkel in Kamperland.

,,Dit pand is van een vriend en stond al even leeg. Veel te groot voor mij alleen, maar met een shop-in-shop-formule wel haalbaar. Ik beheer de losse stellingen, die worden verhuurd aan individuele vakmensen, ondernemers en particulieren. En ik heb zelf een riante ruimte achterin de winkel. Dat is heerlijk, maar ook erg wennen. Er lopen de hele dag mensen in en uit en ik moet met hen de verhuur en betalingen regelen. Personeel heb ik niet, maar mijn man neemt de winkel regelmatig over en voor mijn atelierwerk heb ik ondersteuning van Monique Dommanschet, een bekende hoedenmaakster uit Goes.''

In 2004 volgde Marjo een extra opleiding tot hoedenmaakster in Vlaanderen, een klassieke vakopleiding, waar haar creativiteit alle ruimte kreeg. Marjo nam daarna deel aan diverse kunstprojecten met kleding en hoeden van eigen ontwerp.

Hoe kwam je op het idee om hoeden te gaan maken?

,,Hoeden maken is een prachtig vak, maar het vraagt een forse investering. De mallen waarover hoeden 'getrokken' worden, moet je per maat aanschaffen en dat haal je er bij kleine aantallen niet uit. Mijn eigen ontwerpen hebben een heel ander karakter. Ik verkoop ze vooral aan bruidsmoeders of op kunstbeurzen. Ik sta er ook mee in Den Haag tijdens de Zeeuwse Prinsjesdagen in september.''

De nieuwe belangstelling voor kleding op maat is positief voor Marjo. ,,Mensen willen graag iets bijzonders. En niet iedereen past in confectie. Ik heb regelmatig invalide klanten die aangepaste kleding nodig hebben en mensen met een speciale maat.''Marjo geeft haar kennis graag door in workshops en naaicursussen voor volwassenen en kinderen vanaf tien jaar. Haar workshop 'Franse bloemen maken' is erg populair. ,,Ik word enorm blij van al die mooie piekjes in mijn werk en de interactie met mensen."