Nieuws Actueel
Hoezo geen koopkracht in de winkelstraat?
Telkens weer hoor ik dat de consument de winkels links laat liggen. Met een winkel valt er als ik sommige winkeliers mag geloven geen droog brood meer te verdienen. Maar is dat wel zo? Of is er iets anders aan de hand? In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat er veel is veranderd in de winkelstraat. Er loopt een ander type klant dan een paar jaar geleden. Maar zijn dat nu echt klanten die niets te besteden hebben of hebben we nog niet ontdekt hoe we die consumenten kunnen verleiden?
Laten we even goed kijken naar wie er voor uw winkel langs lopen. Het huidige publiek in de winkelstraat is wat langer, wat zwaarder, wat ouder en bovenal wat kritischer dan een aantal jaren geleden. We zien met name veel Babyboomers in de winkelstraat. De categorie 60 plus is goed vertegenwoordigd. Als we die Babyboomers even goed bekijken dan vallen er een paar dingen op. Die generatie is waarschijnlijk de rijkste de gezondste generatie die ooit in ons land heeft geleefd en zal leven. Gemiddeld hebben babyboomers veel vermogen en hebben ze een goed inkomen door een goed pensioen naast hun AOW. In vergelijking met veel jongere landgenoten zijn ze ook opmerkelijk fit en genieten ze van het leven. Ze zijn actief, reizen veel, en hebben heel veel tijd om in te vullen. Winkelen zou daar prima in kunnen passen. Helaas hebben veel winkelcentra en veel ondernemers hun beleid en hun aanbod onvoldoende aangepast aan de behoefte van deze uiterst interessante doelgroep.
Boodschappen doen is niet winkelenBoodschappen doen willen we snel en gemakkelijk doen. We verwachten veel winkelgemak, parkeren het liefst gratis voor de deur en we willen kwaliteit voor een scherpe prijs. De huidige werkende generatie heeft het vreselijk druk. We hebben het gevoel dat we in een tredmolen zitten. Tweeverdieners zijn de norm. Een moeder die thuis is bij de kinderen is een uitzondering en lijkt bijna maatschappelijk ondenkbaar. Onder de sociale druk moeten we veel dingen doen omdat iedereen dat doet. Met twee auto’s zijn we het taxibedrijf voor de kinderen. We moeten sporten om fit te blijven. We moeten een actief sociaal leven lijden met veel vrienden en leuke uitjes. Pffff als we alles hebben gedaan wat we zoal moeten doen zijn we bekaf en hebben we geen tijd en zin meer om veel moeite te doen voor de boodschappen. Het liefst laten we de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen en kiezen we voor hapklare brokken en uitgekiende recepten waarmee we een trendy maaltijd op tafel kunnen zetten. Als je als supermarkt nog geen boodschappenpakket met bijbehorende recepten kunt thuisbezorgen dan lijk je wel ten dode opgeschreven. Onlangs sprak ik een slager en een poelier die met heimwee terug dachten aan de huishoudschool van vroeger. Toen wilden vrouwen nog geen carrière maken, maar konden ze nog wel koken! Ze wisten hoe je van een lekker stukje vlees ook echt iets lekkers konden maken en namen daar ook de tijd voor. Nu kopen de meeste mensen hun vlees voor het gemak in de supermarkt en als ze dan bij speciale gelegenheden toch iemand voor de toonbank krijgen die iets lekkers wil eten vraagt die soms om iets gemakkelijks en snels en roept dus, slager doet u maar een lekker stukje draadjesvlees want ik heb vandaag weinig tijd en heb zin in iets lekkers. De meerwaarde van het stukje vlees van de slager gaat verloren omdat het eindigt als een zwartgeblakerde schoenzool omdat we niet meer weten hoe je er iets lekkers van kunt maken. We willen onszelf wel voor de gek houden dat we gezond eten door mee te gaan in de hype van mager, gezond en volop toegevoegde vitamines. We drinken light om af te vallen maar eten ons dik aan de toetjes met bergen suiker erin. Kortom bij boodschappen zijn er trends zoals snel, gemakkelijk, ogenschijnlijk gezond en voorverpakt en voorgesneden, want dat is nog minder werk. Pfff wat een drukte!
Winkelen is totaal anders!Winkelen mag best geld kosten als het dan ook maar een lekker gevoel, een fijne en gezellige dag en bij voorkeur een unieke ervaring oplevert. Winkelen is recreatief tijd doorbrengen met familie, vrienden of kennissen door samen een aantrekkelijk winkelgebied te bezoeken. We willen daar best een stuk voor rijden als we maar goed, dichtbij en voordelig kunnen parkeren. Om vijf euro te besparen op parkeren willen we best tien euro benzine verstoken. We willen overigens best veel meer betalen om te parkeren als het dan maar lekker dichtbij de winkels is. We willen gezellige unieke wat kleinere winkels voor de sfeer en grote winkels voor de koopjes. We willen thuiskomen en kunnen vertellen waarom we weer van alles hebben gekocht, het was zo bijzonder of zo goedkoop. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat, als er maar een verhaal aan zit! We willen het gevoel hebben dat we qualitytime hebben doorgebracht in uw winkelcentrum. Naast winkelen willen we ook vermaakt worden tijdens het winkelen en even ergens rustig iets lekkers kunnen eten of drinken om even uit te puffen. Want we zijn wat ouder en willen dus graag even ergens kunnen zitten. Bovendien hebben we alle tijd!
Gevoel van meerwaardeDie wat oudere generatie in de winkelstraat wil kwaliteit qua aanbod en bediening. Met jij en jou aangesproken worden door een achttienjarige laten we wel gebeuren, maar we stellen het zeker niet op prijs! We verwachten ook eerlijk en vakkundig advies. Maar als we het naar onze zin hebben en op een prettige manier verleid worden dan willen we daar best voor betalen. Maar bovenal moet het dan wel een goed gevoel opleveren! En daar moeten winkels dus op inspelen! Klanten verwachten van jou dat je ze een unieke beleving bezorgt en ze een gevoel van meerwaarde bezorgt. Aan u als winkelier dus de uitdaging om daar met de collega’s in uw winkelcentrum invulling aan te geven!
Ik hoop dat dit blog de aanzet geeft voor een opbouwende discussie rondom dit thema. Willen we de Nederlandse winkelstraten en de winkels daarin laten overleven, dan moeten we een nieuwe manier vinden om onze winkels, onze winkelstraten en niet te vergeten onze assortimenten en ons serviceniveau aan te passen aan de veranderende wensen van het winkelend publiek!