Nieuws Actueel
Hof buigt zich over de Urker 'visfraude'
Wat het Hof in Leeuwarden ook beslist, Klaas Post (62) hoopt dat de rechter in elk geval een punt achter de slepende zaak zet. Sinds 2008 heeft het Openbaar Ministerie (OM) Post en enkele andere visgroothandelaren op Urk op de korrel. Ze zouden tussen 2005 en 2008 vis hebben 'omgekat'. De rechter sprak in 2013 alle verdachten vrij, maar het OM ging daartegen in beroep. Woensdag, donderdag en vrijdag dient de zaak bij het Hof in Leeuwarden, schrijft de Stentor.

Het OM komt deze week niet met nieuwe feiten op de proppen, zegt een woordvoerder. De affaire staat bij justitie bekend als een 'megazaak'. Vanwege het aantal verdachten (tien in totaal, zowel personen als bedrijven) en de omvang van het dossier.
Verdachten
Post, directeur van Fish Con op Urk, is een van de verdachten. "De zaak draait om etikettering. Wat mag of moet je op een etiket schrijven?" De Italiaanse afnemer liet zijn visleverancier op Urk weten wat er op elk pakket moest staan. Wel zo handig, anders komt de lading het land niet eens in.
Plaice Fillets
Op de etiketten stond plaice fillets. Vrij vertaald: scholfilet. In Nederland denken we meteen aan de (dure) Noordzeeschol, buiten de landsgrenzen is het gewoon een algemene term voor scholachtigen. Het OM leest het anders en stelt dat de bedrijven een goedkope platvissoort voor dure schol verkochten. De rechter in Lelystad vond dat niet te bewijzen en sprak de Urkers en hun bedrijven vrij. De bedrijven hebben altijd volgehouden dat de klant wist wat hij kreeg voor de bijbehorende prijs. De jaren waarin Urker bedrijven volgens justitie vis 'omkatten' was een tijd van verwarring in de sector, zegt Post. "Er gingen allerlei nieuwe regels gelden vanwege de toevloed van allerlei vissoorten."
Belazerd
Wat moest er nu wel en wat niet op een etiket staan? En wie bepaalt dat: de buitenlandse klant of Nederlandse regels? "Als justitie toen met vaart had gehandeld, had de hele sector daar duidelijkheid door gekregen. Wat de rechter ook had beslist. Nu speelt het totaal niet meer." Dat de 'gedupeerde' afnemer in Italië nog altijd klant is van Post en nooit een schadeclaim heeft ingediend, zegt genoeg, vindt advocaat Evert Kuiters van advocatenkantoor Anker & Anker. "Laat duidelijk zijn: deze zaak is nooit begonnen naar aanleiding van klachten uit Italië. Nederland is daar heen gegaan en heeft gezegd: weten jullie wel dat je belazerd wordt?"