De poging gezamenlijke, ambitieuze toekomstplannen voor Twente te benoemen, dreigt uit te monden in een aloude strijd tussen stad en platteland. “Er moet meer aandacht voor de agrarische sector komen", betoogt Nauta.
Ontwikkeling grote steden
De gemeenteraad van Hof van Twente maakte woensdag korte metten met de route die nu wordt bewandeld. De bijeenkomst een week eerder met de Twente Board, de denktank met representanten uit bestuur, bedrijfsleven een maatschappelijke sector die de kar moet trekken, werd vergeleken met een congres in Peking waarin alles vooraf is beklonken. In het geval van Twente zou zijn bepaald dat het accent ligt op ontwikkelingen in de grotere steden.
"Dat idee leeft in meer Twentse plattelandsgemeenten", zegt Nauta. "Daar moeten we iets aan doen, want we willen die tegenstelling helemaal niet. We zien ook wel het gezamenlijke belang om voor de toekomst alle ballen op een paar speerpunten te richten. Maar als er wordt gesproken over Twente als hightech-regio gebeurt er meer dan rond de Hogescholen Saxion en Universiteit Twente. In de agrarische sector zijn veel innovatieve ontwikkelingen. Die verdienen aandacht en steun. Dat geldt tevens voor ontwikkeling van agrarische gronden die vrijkomen doordat kleinere boeren ermee stoppen. Het is zaak dat we die onderwerpen gaan benoemen, zodat ze in ieder geval aan de orde komen bij de afweging van de zaken waar we als Twente vooral op willen inzetten. Want we willen uiteindelijk komen tot een stevig draagvlak voor een nieuwe Agenda van Twente."
Gemeenteraad
Twente Board-voorzitter Geert Braaksma zegt desgevraagd open te staan voor de suggestie een vertegenwoordiger uit de agrarische hoek in zijn club op te nemen. "De samenstelling komt binnenkort weer aan de orde, maar dat zou een mogelijkheid kunnen zijn." Braaksma zegt open te staan voor een gesprek met de gemeenteraad van Hof van Twente over de daar geuite kritiek. "Ik kom graag praten."
Patrick Welman, wethouder in Enschede en voorzitter van de bestuurscommissie Agenda van Twente die de wensen van gemeenten over de nieuwe agenda inventariseert, loopt niet weg voor de kritiek en onvrede die leeft bij de gemeenteraad van Hof van Twente. "Geef maar aan waar de pijn zit en kom met kritiek. Liever nu dan over een paar maanden", zegt Welman. In april komen de Twentse gemeenten weer bij elkaar over de Agenda van Twente. Dan moet duidelijk zijn of de veertien met elkaar verder willen en inzetten op een nieuw investeringsprogramma.