Deze uitspraak van de hoogste rechter kan leiden tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van koopovereenkomsten, meldt het AD. De Hoge Raad heeft zich over twee zaken gebogen, nadat de rechtbank Rotterdam hierover vragen had gesteld. In één zaak had een consument bij Bol.com besteld via de knop ‘bestelling plaatsen’, met de intentie achteraf te betalen. De betaling bleef echter uit, waardoor Bol een zaak begon tegen de klant.
De hoogste rechter verwijst in zijn oordeel onder meer naar een uitleg van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de zogeheten bestelknopbepaling. ,,De tekst op de knop moet ondubbelzinnig zijn en noodzakelijkerwijs een verband oproepen met het ontstaan van een betalingsverplichting”, aldus de Hoge Raad, die oordeelt dat de tekst ‘bestelling plaatsen’ niet aan deze eisen voldoet.
Dit schreef marketingjurist Charlotte Meindersma op LinkedIn over de uitspraak van de Hoge Raad.
Van ‘bestellen’ naar 'bestellen en betalen’
Uit het oordeel van de Hoge Raad volgt dat de rechter de koopovereenkomst in zijn geheel kan vernietigen. De consument moet dan de gekochte artikelen teruggeven en krijgt het betaalde bedrag terug. Voor verstekzaken, waarbij de consument niet verschijnt, stelt de Hoge Raad een korting van een derde op het te betalen bedrag voor.
De bestelknop bij Bol is in 2022 overigens aangepast naar ‘bestellen en betalen’, laat een woordvoerder weten. Dat was ‘om de betalingsverplichting voor consumenten nog duidelijker te maken’. De desbetreffende zaak gaat dus over een bestelling die voor die tijd werd gedaan.
Het is nog niet duidelijk of Bol naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag verder actie onderneemt tegen onduidelijke bestelknoppen. ,,Het is nog te vroeg om daar nu iets over te zeggen, omdat wij de uitspraak op dit moment nog bestuderen.”
Collectieve schadevergoeding voor consumenten?
De Consumentenbond is op de hoogte van de uitspraak, maar heeft nog niet bekeken of er een collectieve schadevergoeding wordt geëist. Dat is een lang proces, waar juristen zich eerst over moeten buigen, zegt een woordvoerder. De bond heeft dergelijke acties momenteel lopen om compensatie te krijgen voor bijvoorbeeld de verkoop van woekerpolissen en prijsafspraken rond verkochte televisies.