Nieuws Actueel

Honderden Chinese Tesla-rijders klagen over prijsverlaging

Honderden Chinese Tesla-rijders hebben zich dit weekend voor showrooms en distributiecentra van de autofabrikant verzameld uit onvrede over een nieuwe prijsverlaging die het concern vrijdag aankondigde. Zelf kochten ze onlangs nog hun nieuwe auto en ze zijn de korting dus net misgelopen. Op filmpjes die rondgaan op sociale media is te zien dat ze luidkeels eisen dat Tesla hun het prijsverschil alsnog uitkeert.

ANP 7 januari 2023

ANP070123110 1

Door de prijsverlaging zijn Tesla's Model 3 en Model Y nu tot bijna een kwart goedkoper dan de prijs die Chinezen er een paar maanden terug nog voor moesten neertellen. Vergeleken met consumenten in de Amerikaanse thuismarkt van Tesla zijn Chinezen inmiddels bijna de helft voordeliger uit. "Het is misschien een normale zakelijke praktijk, maar dit is niet hoe een verantwoordelijke onderneming zich zou moeten gedragen", klaagde een Tesla-eigenaar die zaterdag protesteerde bij het leveringscentrum van het bedrijf in een voorstad van Shanghai.

Veel demonstranten kochten hun Tesla vlak voor de jaarwisseling om nog te profiteren van een subsidieregeling die eind 2022 afliep. Ze geven aan dat ze toen niet hadden verwacht dat Tesla zijn prijzen zo kort daarna zo fors zou verlagen als het concern nu heeft gedaan. Tesla is evenwel niet van plan om hun nu te gaan compenseren, heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau Reuters.

Tesla verlaagde vorig jaar ook al de prijzen in China om de verkoop van zijn auto’s te stimuleren. Sinds 2019 vindt de productie van de Model 3 en de Model Y bovendien plaats in Shanghai. Vanuit die fabriek verscheepte Tesla vorig jaar ruim 700.000 voertuigen, goed voor 54 procent van de wereldwijde verkoop van Tesla’s.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws