Nieuws Actueel

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

ANP 5 oktober 2022

ANP051022054 1

Lidstaten van de Europese Unie overlegden de afgelopen dagen over een nieuw pakket aan sancties om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne. Persbureau Bloomberg meldde dinsdag dat de EU-landen een compromis hadden bereikt. Daaronder valt ook een prijsplafond voor Russische olie die buiten het landenblok wordt verkocht.

Hongarije heeft zich vaak uitgesproken tegen sancties die de Russische economie moeten raken. Het land is voor een groot deel afhankelijk van gas en olie uit Rusland, die allebei vooral via pijpleidingen Hongarije binnenkomen.

Na aandringen van de Hongaarse regering kwam er eerder dit jaar ook een uitzondering op een EU-boycot van Russische olie. Het wordt lidstaten eind dit jaar alleen verboden om olie uit Rusland te kopen die per schip wordt vervoerd. Pijpleidingolie valt niet onder het importverbod.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws