Nieuws Actueel

Horeca blij met bonuscarnaval

De uitgestelde Bredase carnavalsoptocht kost de detailhandel geld, maar levert de kasteleins juist omzet op, bericht BN/DeStem.

Martijn Schraven 7 maart 2016

Carnaval Breda

Opticien Pearl heeft de deuren gesloten en houdt een privéfeestje, net als platenwinkel Tunes Ville. Maar veruit de meeste Bredase winkels bleven gisteren, tijdens de uitgestelde carnavalsoptocht, gewoon open. De Albert Heijn op de Haagdijk opent zelfs wat vroeger dan normaal: om 12.00 uur in plaats van 16.00 uur.

Business as usualBij een enkele zaak is het business as usual. Terwijl bepruikte leutvierders langslopen, zit Charlotte van der Lei ontspannen in een kapstoel van Hairjockey. "Ik kom net terug van vakantie en wilde écht naar de kapper." Volgens Judith Zodenkamp, die Charlotte's haar föhnt, is slechts 'heel even' overwogen de zaak te sluiten.

Tabaks- en koffiehuis de Compagnie aan de Torenstraat is vooral open voor Belgische klanten. "Wij zijn niet alle zondagen open", aldus Anneke Bodar. "Dus die dagen die we op onze site vermelden, komen we na." Druk is het echter niet geweest.

Peter Mertens, eigenaar van Jones, just for men in de Lange Brugstraat: "Eén vaste klant gehad, vanmorgen." Hij maalt er deze dag niet om. "Ik gun het de mensen die meedoen van harte. Ze hebben er hard voor gewerkt."

Nieuw leven inblazenToine van der Sluiszen van carnavalswinkel Hiep Hiep Hiep noemt de uitgestelde optocht een mooie gelegenheid om de halfvastentraditie nieuw leven in te blazen. Deze dag en de week hiervoor heeft hij vooral nog confetti en serpentine verkocht. "En veel mensen zijn hun hoed kwijt of hebben de handschoenen kapot. Daar komen ze nog snel voor."

Ook Joyce Smit van 't Piggenhuys ziet wel wat in hernieuwde aandacht voor het halfvasten. "De drukte wisselt bij ons met carnaval, maar het is zeker gezellig."

Corry van Mook van Café Darts heeft de slingers en ballonnen met plezier teruggehangen. "Het geeft toch wel weer een beetje de kriebels", zegt ze. In café De Kleine Wereld zijn de slingers niet van het plafond geweest. Myriam ('zeg maar partner van Gert Couvreur') is vooral blij met de bonusdag. "De optocht met halfvasten zou voor de horeca goed zijn, maar voor de mensen is de maandag toch het leukste." Ondanks de drukte zijn er slechts vier extra agenten in het centrum: tien in plaats van zes. "Onze ervaring is dat er met deze dagen vooral veel leut is", zegt een woordvoerster. "Het enige waar we bij evenementen extra alert op zijn: zakkenrollers."