Nieuws Actueel

Horeca met Oranjeloos EK: Dan maar paaien met Vlaamse patat

Of de horeca lijdt onder een EK voetbal zonder Oranje? "De cafés die er gewoonlijk op inhaken, zullen zo'n 20 procent omzet mislopen", zegt Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland tegen het Brabants Dagblad.

Marc Brink en Jos van de Ven | Foto: Olaf Smit 13 juni 2016

Cafe reinders den bosch olaf smit

Maar hij kent ook collega's die er juist van profiteren dat de ploeg van Blind er in Frankrijk niet bij is. "Gewoonlijk hebben restaurants het minder druk als het Nederlands elftal op tv te zien is. Degenen die dan zouden wegblijven, gaan nu wel naar het restaurant."

De Parade is doorgaans het plein waar het voetbal op tv massaal wordt gevolgd. Ook grand café Silva Ducis, waarvan Kuenen eigenaar is, haakt daar altijd op in. "Maar nu doen we helemaal niks. Het scheelt ook dat we geen echt voetbalcafé zijn."

Krentjes"Gezamenlijk voetbal kijken zorgt voor een leuke sfeer. Het zijn krentjes in de pap. Maar het scheelt ons zeker geen 20 procent omzet", zegt Jeroen Wellens, mede-eigenaar van café Reinders. Met zijn zaak in de Bossche Kruisstraat heeft hij de hoop gevestigd op het Belgisch elftal. Elke wedstrijd van de Rode Duivels is in zijn zaak rechtstreeks op tv te zien. "We geven Belgische paspoorten waarmee de gasten elke wedstrijd van België kunnen afstempelen. Drie stempels leveren een gratis Palmpje op."

Ziek"Ik mis niks aan omzet", zegt Patrick Langenbach van café D'n Beer in Rosmalen. "Normaal gesproken heb ik tijdens een toernooi twee boekingen in mijn feestzaal, nu heb ik er deze maand al elf staan." Het zakelijke wint het bij de café-eigenaar van de emoties. Alhoewel... "Ik roep al weken dat voor mij het EK niet bestaat, ik ben er nog ziek van dat Nederland niet meedoet."

Normaal heeft hij in de feestzaal een groot scherm hangen en in het café twee televisie en een scherm. De afkoop van 13 euro om voor een halfuur vóór de wedstrijd tot een halfuur na de wedstrijd van Oranje te drinken, zorgde er ook voor dat zo'n 300 fans de wedstrijden bij D'n Beer volgden. Dit EK schakelt Langenbach terug. "Maar er is nog steeds een groot scherm."

CompenserenCollega Patrick Verhoeven van Kerkzicht in Nuland kan niet aangeven hoeveel omzet hij misloopt. "Ik probeer het te compenseren met de verkoop van Belgisch bier en Belgische patatten als de Belgen spelen." In de weekeinden zijn de wedstrijden in zijn café te volgen en midweeks als de Belgen spelen. "Ik verwacht 50 tot 60 mensen. Als Nederland speelde waren dat er al snel 200 tot 300."

Duizenden euro's omzet zegt Sharon van Dijk, eigenares van de Rio Bar in Vught, te missen omdat Oranje niet meedoet in Frankrijk. "De televisie gaat wel aan. Maar ik doe verder niks speciaals."

Gerelateerde artikelen:In deze cafés juich je voor de BelgenVanaf komende week heeft Arnhem een België café